Hond overleden na mogelijke Botulisme besmetting

480

Een maand geleden liet hondenbezitter Hendrika haar hond Pepper zwemmen in het water tussen de Wortmanstraat en de Europa-allee. Wat zij niet wist was dat het water (naar alle waarschijnlijkheid) besmet was met botulisme, als mogelijk gevolg daarvan heeft ze haar hond afgelopen woensdag op twee jarige leeftijd moeten laten inslapen.

“Normaal worden honden gelijk ziek maar die van mij werd afgelopen woensdag (pas na 3-4 weken) ernstig ziek en kreeg verlammingsverschijnselen. Het werd zelfs zo erg dat ze niet meer normaal kon adem halen!” Ik had geen andere keus dan mijn hond in te laten slapen.

“later bleek dat medewerkers van dierenambulance eenden uit het water haalden, ze zeiden dat de eenden stierven door de botulisme. Ook de dierenarts had het vermoeden dat er bij mijn hond sprake was van een Botulisme besmetting.”

Wortman

 

Nadat onze redactie vandaag contact had gezocht met het Waterschap (om navraag te doen naar een mogelijke besmetting) werd al vrij snel duidelijk dat ook het Waterschap destijds een vermoeden had dat het water besmet was: “We hebben een week of 3-4 geleden het karkas van een Zwaan (die door de dierenambulance uit het betreffende water was gehaald) door het CIDC (Centraal Instituut voor Dierziektecontrole) in Lelystad laten onderzoeken, daaruit kon geconcludeerd worden dat er mogelijk sprake was van een Botulisme besmetting, maar helemaal zeker zijn we er niet van.”

Het waterschap bestrijdt botulisme door vers water aan te voeren, waardoor het water blijft stromen. Ook worden zieke en dode dieren zo snel mogelijk verwijderd, waardoor het water zo schoon mogelijk blijft en uitbreiding wordt voorkomen. De vele regenval van de afgelopen tijd werkt daar in positieve zin ook aan mee. Het Waterschap adviseert nog wel om contact met het desbetreffende water te vermijden, er niet in te vissen en er ook geen honden in te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

Wat is Botulisme
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode watervogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Ze vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk. Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd.

Comments are closed.