Nieuwe verwerker goedzooi benadrukt streven naar samenwerking
Het nieuws over de verloren aanbesteding van Kringloop Kampen, dat twee weken geleden hier werd gepubliceerd, maakte veel reacties los. Naast veel verontwaardiging van lezers, vond wethouder Ekker het cruciale punt van aanbesteding onvoldoende toegelicht. Vorige week woensdag vond er een eerste kennismakingsgesprek plaats tussen de betrokken partijen waarin Het Goed hamerde op haar wens tot samenwerking met huidige en lokale partijen.
In het overleg tussen de wethouder, twee medewerkers van Rova (die het contract beheert) en de directie van Het Goed werd de lokale verankering benadrukt, die Het Goed toezegt na te streven. Haar vertegenwoordigers waren al bij Impact geweest en zouden na het overleg naar de voorzitter van de Kringloop gaan, hoewel die voorzitter, Bert Weever, ’s avonds ontkende iemand van Het Goed gezien of gesproken te hebben. ”Wij zullen een vestiging in Kampen openen,” zegde Het Goed toe, ”en kijken daarvoor naar verschillende opties. Ook de nog aan te stellen bedrijfsleider zal uit Kampen komen.”
Juridisch onderzoek
Martin Ekker heeft een half jaar het aanbestedingsproces weten uit te stellen met juridische processen. Na onderzoek door advocaten van de gemeente, hebben ook landsadvocaten en externe advocaten zich over de kwestie gebogen. Bij een één-op-één aanbesteding door de gemeente, had de wethouder teruggefloten kunnen worden. Door de omvang van de opdracht tot het verwerken van goedzooi voor een periode van vier jaar, met een optie tot verlenging van twee jaar, kreeg de opdracht een waarde van meer dan €206.000 en boven die grens is Europese aanbesteding verplicht. Daarmee staat vervolgens de lokale politiek buiten spel.
Europese aanbesteding
De verwerking van goedzooi is een zogenaamde 2A-dienst, die aldus uitgezet moet worden binnen de Europese Unie. De achtergrond hiervan ligt in het streven om te komen tot één Europese markt. In theorie zou zo een Griekse handelaar bijvoorbeeld Kringloop Kampen kunnen overnemen alhoewel er enkele voorwaarden zijn waaraan voldaan moet worden. Eén daarvan is de zogeheten ’lokale verankering’ maar zoals Het Goed laat zien, volstaat de toezegging een lokaal filiaal te openen. ”Aan de voorwaarde op sociaal gebied”, schetst Martin Ekker vervolgens, ”heeft Kringloop Kampen in het verleden voldaan door het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels hebben die mensen een vaste baan en Het Goed kan allemaal nieuwe mensen van de sociale werkplaats aannemen.”
Vakantiestop
Het huidige contract met Kringloop Kampen is verlengd tot 1 oktober en volgens Kringloop Kampen nog enkele maanden langer. In de tussentijd zullen er vervolggesprekken plaats vinden tussen betrokken partijen. Over de concrete invulling van de samenwerking is nog niets bekend. Namens Het Goed is regiomanager Steef Kruitwagen bij het gehele proces betrokken maar hij hult zich in stilzwijgen. Desgevraagd geeft hij aan dat er tot het volgende overleg geen mededelingen worden gedaan. Eerst vakantie.
Zie ook:
• Hoe Kringloop Kampen het spel verloor
• Nieuwe inzamelaar hergebruik goederen Kampen
• Kringloop Kampen
• Het Goed
• ROVA