Boom schijnt verplaatsing af te dwingen in de Ooievaarstraat
In de zomer gaat alles sterker ruiken. De bloemetjes, de bijtjes en ook het afval. Daardoor merken bewoners in De Greente hoe dicht de nieuwe afvalcontainer op hun huizen staat. De container schijnt ook te dicht bij de boom te staan, die er eerder was. Er is een dag gegraven en toen zijn de stoeptegels weer op het gat gelegd. De bewoners kunnen er geen (gaten)kaas van maken en KampenOnline sprak met één van hen.
Samen met twee buurvrouwen, zit Dini van der Meulen aan de Ooievaarstraat klaar om haar verhaal te doen. Gemeente Kampen plaatst overal ondergrondse afvalcontainers ter vervanging van de losse afvalcontainers. Zo heeft Dini op 28 juni haar laatste rollende afvalcontainer aangeboden. ”De grijze containers dienen nu voor plastic afval gebruikt te worden maar het plastic, dat je weggooit, moet wel in de bekende zakken voor plastic afval in de container gegooid te worden.” Een buurvrouw merkt op: ”Dat is toch dubbelop?!” Navraag bij de gemeente leert dat dat niet hoeft. Plastic afval mag los of in plastic tasjes in de grijze container. Mensen die geen container hebben voor PMD (Plastic, Metalen, zoals blikjes, en Drinkpakken) verzamelen hun plastic afval, zoals al tijden de gewoonte is, in de speciale (doorzichtige) zakkken om aan de weg zetten. GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) blijft verzameld worden in de groene rolcontainers. In De Greente is de ondergrondse container nu bijna vier weken in gebruik maar hij was al een maand eerder geplaatst.
De container blijkt echter te dicht op de boom te staan want de gemeente kijkt vooruit en de acaciaboom, die een jaar of drie geleden geplant is, kan nog flink uitgroeien. Dat gaat een probleem worden voor de vrachtwagen met kraan die de containers leegt. Naar de vrouwen vermoeden, is er daarom recent door twee mannen van een bedrijf uit Genemuiden een groot gat gegraven naast de container. ”Om hem te verplaatsen? Daarmee zou die nog dichter op de huizen komen!”, merken de bewoonsters op. Zij suggereren de hoek van het grasveld naast de Koningin Emmaschool die op kruising met de Pleviersingel staat. Na een dag graven werden de stoeptegels weer teruggelegd en lijkt er nu een valkuil ontstaan te zijn. Bevreemding alom bij de dames.
Daarnaast treden er regelmatig storingen op en gaat de container niet helemaal dicht. Dat geeft het afval de gelegenheid haar geur te verspreiden, een geur die gemakkelijk ontstaat als je bedenkt dat op een mooie zomerdag de temperatuur in de container tot wel 75 graden Celsius kan stijgen. Tijdens het interview komt juist een buurman aanlopen omdat de storingsdienst arriveert, die hij ’s morgens had gebeld. De monteur ontdekt al snel dat het geurblok gescheurd is en blijkbaar de sluiting verhinderde. Deze blokken moeten de stankoverlast tegen gaan en spuiten bij opening en sluiting van de container. Deze oplossing keerde zich nu tegen de goedbedoelde poging tot stankreductie. De buurvrouwen gaan nog een pittig woordje spreken met de gemeente.
Zie voor meer achtergrondinformatie:
• Ondergronds afval opslag, werkt het nu?
• Ondergrondse restafvalcontainers (gemeente Kampen)
• Robinia pseudoacacia (acacia)