Ruimte voor de Rivier gaat aan de slag bij de IJssel naast Wilsum
Na twee eerdere plenaire informatieavonden, werd er gisteravond een laatste bijeenkomst belegd in Wilsum over de werkzaamheden in Scherenwelle. Veel betrokken inwoners maakten van de gelegenheid gebruik om vrij in te lopen en zich persoonlijk op de hoogte te laten brengen van de laatste stand van zaken. Over twee weken start Isala Delta met werkzaamheden in Scherenwelle, de uiterwaard die net voor Wilsum langs de IJssel ligt.
Op vier tafels in MFC ‘De Toekomst’ lagen grote kaarten uitgespreid waarop tot in detail de plannen stonden uitgewerkt. En inderdaad gingen diverse bezoekers op details in waarmee ze aangaven goed op de hoogte zijn danwel nauw betrokken te zijn bij de ingrepen in het natuurgebied. Vanuit de uitvoerende aannemerscombinatie Isala Delta waren er onder andere een uitvoerder, een werkvoorbereider en omgevingsmanager Ruben Nijlant aanwezig, alsmede ecoloog Heleen Broier. Namens opdrachtgever Rijkswaterstaat beantwoordde omgevingsmanager Peter Jesse veel vragen. Het Waterschap had zich afgemeld.
Toename waterafvoer
Op maandag 5 september starten de voorbereidingen voor de werkzaamheden die vervolgens een week daarna beginnen. De planning is om twee maanden later het project af te ronden. Het zomerbed moet dan verlaagd zijn (zie onderaan) waardoor het rivierwater sneller afgevoerd wordt en waarmee aan één van de doelstellingen van Ruimte voor de Rivier beantwoordt wordt. Hiertoe wordt een nevengeul gegraven door de uiterwaard met een diepte van 1 meter beneden NAP. De zomerkade, die er nu met een onderbreking ligt, wordt doorgetrokken maar met één wijziging ten opzichte van de originele plannen. ”Er wordt een stukje zomerkade toegevoegd”, licht Peter Jesse toe, ”met een klepduiker die verderop komt te liggen. Anders zouden de weilanden bij hoog water in de zomer ook onder water kunnen stromen.” Dit is een concrete aanpassing die voortvloeit uit de informatieavonden vorig jaar (zie onderaan). In april werd er een gecombineerde avond belegd over Scherenwelle en Stroomlijn en in november specifiek over het deelproject Stroomlijn, waarbij alleen de herinrichting van de uiterwaarden aangepakt wordt.
Behoedzame natuuringrepen
Een andere, geringe, aanpassing betreft het aantal te kappen bomen. Hierover blijft discussie mogelijk maar feit is dat veel bomen in de uiterwaard de doorstroming van het water in de weg staan. Bijkomend voordeel van de kap is de invulling van een oude wens van menig Wilsumenaar, namelijk om weer meer zicht te krijgen op de rivier de IJssel. Om hiermee zorgvuldig om te gaan, zijn deze werkzaamheden na het broedseizoen gepland maar ze moeten wel uitgevoerd worden voordat de waterafvoer in november gaat toenemen. ”Niet in de eerste plaats door smeltwater”, vertelt Jesse, van huis uit ecoloog, ”maar door de vele regen die dan uit Duitsland komt”. Als ecoloog heeft Isala Delta Heleen Broier aangetrokken die als geboren Wilsumse het gebied op haar duimpje kent. ”Mensen zijn vaak bang voor verandering”, zo licht ze de weerstand toe die ingrepen in de natuur vaak oproepen, “maar op de lange termijn wordt het echt mooier.” Broier moet persoonlijk het terrein straks vrijgeven voor de werkzaamheden. Bij afsluiting van de avond stelt Broier één aanwezige teleur. Voor het afvangen van bijvoorbeeld de modderkruiper of bij het verplaatsen van andere dieren, kunnen om veiligheidsredenen geen vrijwilligers worden ingezet. Zo komt er ongemerkt nog veel kijken bij de herinrichting van de Scherenwelle.
Zie ook:
• Moeizame avond in Wilsum over onderhoud uiterwaarden (juni 2015)
• Wilsum gerustgesteld over oever en uiterwaarden IJssel (nov. 2015)
• Scherenwelle (Wilsum.info)
• Zomerbedverlaging (Ruimte voor de Rivier)