CDA-fractie stelt raadsvragen over maatregelen tegen steenmarter
foto: Jeroen François
De aandacht voor de overlast door steenmarters in onze gemeente is de Kamper politiek niet ontgaan. De fractie van het CDA in de gemeenteraad van Kampen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W. In een eerder artikel meldde KampenOnline dat een ontheffing door de provincie wordt verleend maar de gemeente speelt hierin wel een rol. Dit maakt de situatie ingewikkeld. De vragen van CDA Kampen worden hieronder geciteerd.
Zoals vorige week beschreven (zie onderaan), heeft Dorpsbelangen Wilsum contact gehad met de provincie die kan besluiten tot het verlenen van een ontheffing. Als beschermde diersoort is het namelijk niet toegestaan de dieren te vangen, te doden of met opzet te verontrusten. Voordat de provincie hiertoe besluit, wil zij echter een zogenaamd steenmarterbeheerplan zien van de gemeente die om ontheffing vraagt. Dit geldt onder de huidige Flora- en Faunawet maar ook onder de wet Natuurbescherming die per één januari in werking treedt (zie onderaan). In dit steenmarterbeheerplan van de gemeente wil de provincie zien welke maatregelen er worden genomen om, na het verkrijgen van een ontheffing, toekomstige overlast te voorkomen. De toegang tot gebouwen en dergelijke waar de marter wordt weggevangen, dienen niet meer toegankelijk te zijn voor de dieren – anders keren ze terug naar het hun bekende terrein.
Raadsvragen
Bij monde van fractievoorzitter Hilde Palland Mulder heeft CDA Kampen de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W:
• Bent u bekend met de (mate van) overlast die de steenmarters veroorzaken in Wilsum en IJsselmuiden en zijn er signalen bij u bekend dat dit ook in andere plekken binnen de gemeente het geval is?
• Beschikt de gemeente over een steenmarterbeheerplan?
Zo nee, is de gemeente bereid deze op korte termijn op te stellen zodat vervolgens de provincie ontheffing kan verlenen voor het wegvangen van steenmarters daar waar deze overlast veroorzaken? Op welke termijn kunt u dit plan alsdan opstellen?
• Vanaf 8 augustus tot en met 19 september 2016 liggen de ontwerp-wijziging Omgevingsverordening Natuur en de ontwerp-beleidsregel Natuur ter inzage. In deze stukken worden de bevoegdheden die op grond van de Wet natuurbescherming aan de provincie zijn toebedeeld nader uitgewerkt.
Ziet de gemeente aanleiding in de overlastgevallen om een zienswijze in te dienen op de ontwerp-beleidsregel Natuur inzake de beschermde status van de steenmarter?
• Kan de gemeente (in de tussentijd) inwoners van deskundig advies voorzien om de marters uit huizen en auto’s te weren? Bijvoorbeeld middels een bewonersavond, brochure of pakket aan (klus)maatregelen, een en ander binnen de kaders van de wet.
Deze maatregelen kunnen gemonitord worden op effect (aanpak ergste overlast eerst) en verwerkt kunnen worden in het nieuwe Marterbeheersplan?
Politiek aan zet
Reacties van lezers op het vorige artikel doen vermoeden dat de steenmarter zich ook al in Kampen bevindt en daarmee de bruggen over de IJssel heeft gevonden. Want hoewel hij kan zwemmen, probeert de steenmarter dat te vermijden volgens de Zoogdiervereniging (zie onderaan). Een zekere Kamper columnist ziet ook al het beeld hieronder voor zich dat de steenmarters de ingang van het Stadhuis hebben gevonden. Sinds de beschermde status die de steenmarter in 1942 kreeg, omdat hij dreigde uit te sterven, heeft het op het oog schattige diertje zich ongebreideld kunnen voortplanten. Het is nu aan de politiek om toe te staan dat er aan geboortebeperking wordt gedaan.
Zie ook:
• Steenmarter staat aan poort van Kampen
• Meldpunt Dorpsbelangen Wilsum
• De steenmarter (Martes foina)
• Wet natuurbescherming