Het college van burgemeester en wethouders legt het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid en het exploitatieplan Dorp Reeve voor vaststelling voor aan de gemeenteraad. Om het bestemmingsplan vast te kunnen stellen, zijn verschillende grondtransacties noodzakelijk. Om die reden stelt het college voor om koop/verkoopovereenkomsten te sluiten met betrokken grondeigenaren.
- het ontwerpbestemmingsplan IJsseldelta-Zuid;
- het ontwerp exploitatieplan Dorp Reeve;
- enkele vergunningen/ontheffingen die betrekking hebben op natuur en milieu.
Er zijn 53 zienswijzen ingediend op de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. Dit heeft deels geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Er zijn geen zienswijzen ingediend op het ontwerp exploitatieplan Dorp Reeve.
Wijzigingen in bestemmingsplan
Er zijn diverse wijzingen doorgevoerd in het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Zo is de verkeersbestemming N307 bij Roggebot versmald en veranderd in een enkele oeververbinding ten Zuiden van de huidige brug. Dit betekent dat er nog maar één in plaats van twee nieuwe bruggen in het plan zijn opgenomen (2 x 1 rijstrook). Reden hiervoor is dat het Rijk de bijdrage aan de dubbele oeververbinding heeft ingetrokken. Recreatiegebied Roggebot wordt in het plan uitgebreid met circa dertien hectare. Daarnaast krijgt bedrijf ’t Haasje een groter bouwvlak in het bestemmingsplan, waardoor uitbreidingsmogelijkheden ontstaan. Voor het overige zijn er veelal kleine technische en inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd.
Besluitvorming Dorp Reeve
De grondaankopen van de provincie Overijssel en Waterschap Groot Salland passen binnen het besluit van de gemeenteraad (d.d. 6 juni 2013) om geen onvermijdbare kosten en/of verplichtingen aan te gaan tot begin 2016. Pas dan neemt de gemeenteraad een definitief ‘go/no go-besluit’ over de ontwikkeling van het dorp Reeve.
Bouwmogelijkheden
Er is een omvangrijk aantal mogelijkheden voor het ontwikkelen van bouwplannen opgenomen in het bestemmingsplan. Het dorp Reeve kent een bouwopgave van maximaal 1300 woningen en ruimte voor andere functies, zoals sociale woningbouw, een school, een hotel, winkelvoorzieningen, etc. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor bouwplannen bij Roggebotsluis in het deel met een recreatieve bestemming en in het stedelijk gebied nabij station Kampen Zuid. In het totale bestemmingsplangebied is ruimte gecreëerd voor individuele woningen in het kader van de ‘Rood voor Rood-regeling’.
Rood voor Rood is een regeling met gesloten beurs, waardoor het mogelijk wordt om een nieuwe woning in het landelijk gebied te bouwen. In ruil daarvoor moet onder meer een aanzienlijke oppervlakte aan schuren gesloopt worden.
Planning
Met dit bestemmingsplan wordt de basis gelegd voor de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. De aanbestedingsprocedure voor de aanleg van de bypass en de zomerbedverlaging is al gestart. Wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is, dan kan gunning van deze werkzaamheden plaatsvinden. Dit staat gepland voor de tweede helft van 2014. Uitvoering van de werkzaamheden is voorzien begin 2015.
Op 12 december buigt de gemeenteraad zich over het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid.