Het college trekt voor volgend jaar ruim € 650.000 uit voor onderwijshuisvesting. Dat blijkt uit het jaarlijkse huisvestingsprogramma voor het basis- en speciaal onderwijs dat het college heeft vastgesteld. Het geld gaat voornamelijk naar het onderhoud van schoolgebouwen. Ook is een deel van het budget (€ 385.000) vrijgemaakt voor het verwijderen van asbest.
De gemeente is verantwoordelijk voor de financiering van het onderhoud en de eventuele nieuwbouw van schoolgebouwen. Schoolbesturen kunnen jaarlijks aanvragen indienen bij de gemeente voor het bekostigen van onderhoud of aanpassingen. Voor 2014 zijn er meer aanvragen ingediend dan met het beschikbare gemeentelijke budget uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor zijn helaas een aantal wensen en/of noodzakelijk aanvragen blijven liggen. Daarnaast wordt per 1 januari 2015 het buitenonderhoud en de aanpassingen van schoolgebouwen een taak van de schoolbesturen. Het is mogelijk dat schoolbesturen met onderhoudsgevoelige gebouwen in de knel komen door deze overheveling van het buitenonderhoud. Om dit te voorkomen wil de gemeente de onderwijshuisvesting slimmer organiseren en financieren. Op dit moment wordt in opdracht van de gemeente al het gemeentelijke vastgoed in beeld gebracht. Ook de schoolgebouwen worden in dit onderzoek meegenomen. Het onderzoek moet onder andere inzicht geven in de maatregelen die nodig zijn om de schoolgebouwen aan te passen aan de eisen van deze tijd. Uit het onderzoek zal blijken welke scholen bijvoorbeeld in aanmerking komen voor renovatie of aanpassing van de gebouwen.
Asbest is een vroeger veel gebruikt bouwmateriaal dat levensgevaarlijk kan zijn. Alle scholen die zijn gebouwd voor 1994 zijn verplicht een inventarisatie te laten opstellen, die moet uitwijzen of er asbest in het gebouw aanwezig is. Met de plaatselijke schoolbesturen is afgesproken dat de kosten van de asbestinventarisatie door de scholen zelf worden betaald. De kosten van het verwijderen van gevaarlijk asbest komen voor rekening van de gemeente.