Geschiedenis en betekenis van iconen

982

Dinsdagavond 13 december houdt Joost Heutink een lezing voor historische vereniging ‘Jan van Arkel’ over de geschiedenis en betekenis van iconen. De spreker is in het dagelijks leven medisch specialist en daarnaast conservator van het Ikonenmuseum.

Heiligen zijn er zolang het christendom bestaat. Door het Grote Schisma van 1054 viel de christelijke wereld uiteen in de Oosters Orthodoxe kerk en de Rooms Katholieke kerk. Voor de verering van een aantal heiligen bleek deze scheuring geen opstakel. Vooral de Bijbelheiligen en sommige vroege heiligen bleven wereldwijd zorgen voor objecten van verering. In het oosten als tweedimensionale iconen en in het westen als driedimensionale beelden.

Als we ons beperken tot de maand december en de stad Kampen zijn er direct al voorbeelden te noemen: Maria de moeder van Jezus die tijdens het Christusfeest een centrale rol speelt en aan wie de Buitenkerk is gewijd als Onze Lieve Vrouwe kerk, Sint Anna volgens de legende moeder van Maria en naamgeefster van de Sint Anna kapel aan de Broederweg. En als vroege heilige natuurlijk Sint Nicolaas, aan welke de Bovenkerk is gewijd als Sint Nicolaas kerk.

Plaats: Regenboog, Broederweg 32. Aanvang: 20.00 uur.