Heien in vervuilde grond maakt werknemers ziek
Al bij de voorbereidende werkzaamheden eist de te bouwen parkeergarage in Brunnepe zijn tol. Na de sloop van een historische sluis en schade aan woningen rondom het bouwterrein door het heien, blijkt nu dat er werknemers ter plaatse ziek zijn geworden door de heiwerkzaamheden. Als de gemeente het heien niet had gestopt vanwege de te krachtige trillingen, had heibedrijf H. van Dieren zelf het werk gestaakt. Wethouder Meijering wil alles op een rijtje zetten alvorens op de zaak in te gaan.
Half december maakte de gemeente bekend de heiwerkzaamheden te stoppen omdat de trillingen boven vastgestelde normen uitkwamen en veel schade hadden veroorzaakt. Op vrijdag 2 december was het heien gestart en op woensdag 7 december werd het werk vervolgd. Het leek een onbetekend feit dat de machinist van de heikraan een paar dagen (flink) ziek was geweest. Toen zich dat echter ook voordeed bij de koppensnellers van heibedrijf H. van Dieren rees het vermoeden dat de oorzaak gelegen was in het heien in de vervuilde grond.
Directeur Harry van Dieren schakelde Arno Scheltinga in als adviseur, die er geen goed woord voor over heeft dat de gemeente laat heien in vervuilde grond. Projectwethouder Geert Meijering stelt dat de grond is gesaneerd maar slechts de toplaag van nog geen twee meter is verwijderd. Samen met de gemeentelijke saneringsexpert en ingenieursbureau HaskoningDHV waren de kwalijke plekken in kaart gebracht. Meijering was onaangenaam verrast door het nieuws, dat hij via de pers had vernomen. Van Dieren had nog geen melding gemaakt omdat het verband tussen ziekte en kwalijke dampen niet snel duidelijk te stellen is.
Scheltinga geeft aan dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen zijn vrijgekomen bij het heien, zoals benzo-antacreen, benzopyreen en tolueen. Dit is niet altijd even makkelijk te meten. Van Dieren is, ondanks de wetenschap van vervuiling en gasfabriekverleden, toch gaan heien omdat de opdrachtgever(s) goed had(den) moeten saneren. En er was immers een bouwvergunning afgegeven en daarmee een schoongrondverklaring. Van Dieren heeft wel vaker te maken met vervuilde grond maar niet in een situatie als bij de Buitenhaven. Daar wordt zo’n anderhalve meter onder het maaiveld gewerkt waardoor de dampen in de put blijven hangen en niet vervliegen. Scheltinga wijst erop dat de afgegraven grond al lag uit te dampen voordat er in de grond was geroerd, zoals dat in heitermen heet.
De arbeidsinspectie is ingeschakeld en Meijering hoopt volgende week met alle partijen om de tafel te zitten. Hij geeft aan dat het heien straks wordt voortgezet door een mal te boren en die vol te storten met beton. Meijering herkent niets in de suggestie van Van Dieren dat er door sluisresten is geboord waardoor het heien steviger moest gebeuren dan vooraf mee rekening gehouden was. Scheltinga vermoedt dat geld en tijd redenen waren voor de gekozen heimethode. Evenals de snelheid waarmee de unieke sluisvondst is gesloopt. Burgemeester Koelewijn, die over archeologie gaat, blijft deze suggestie ”absolute onzin” vinden en hij stelt dat ”er geen snelheid boven zorgvuldigheid is geplaatst.” Op onderstaande foto uit november is de volop met teer besmeurde grond te zien evenals een laatste muurrestant van de sluis.
Zie ook:
• Stopzetting heien vertraagt bouw parkeerdek
• Heien Noordweg veroorzaakt scheuren in huizen
• Archeologisch vondst Noordweg gesloopt
• Gemoederen lopen op over parkeergarage Buitenhaven