Hoe bevalt het nieuwe zwembad “de Steur”?

5880

Afgelopen maandag was het dan zover, het nieuwe zwembad de Steur opende de deuren voor de bezoekers. Honderden nieuwsgierige Kampenaren hebben in de eerste openingsdagen de toegangspoortjes gepasseerd, daarbij ook ikzelf. Het oude zwembad de Steur heb ik in mijn leven honderden malen bezocht, als recreant, maar ook als lid van de zwemvereniging. In die hoedanigheid kom ik ook in veel baden in andere steden, dus “hoe bevalt dat nieuwe zwembad eigenlijk?”: hierbij mijn zwembadrecensie.

Het gebouw:
We hebben het in de loop der jaren natuurlijk zien ontstaan, en nu is het (bijna) klaar. Het is al met al toch nog wel een groot complex geworden. Qua architectuur vind ik het een mooi gebouw. Passend op de plek waar het staat.
De entree:
Vaak is het lastig om een ontvangsthal van een dergelijk gebouw een gezellig karakter te geven, het ziet er in de Steur mooi verzorgd uit. Luxe meubilair, en mooie plekken om te zitten. Er zou nog iets meer groen in mogen, maar wellicht komt dat nog.
De Kassa:
Ik bezocht het bad op dinsdag, was eerst van plan om ’s ochtends al te gaan, maar de lange wachtrij die tot buiten toe stond deed mij besluiten om het later nog eens te proberen. Om half twee was het al rustiger, maar de dames van de kassa moesten nog wat wennen aan het nieuwe systeem, dus er was toch nog een wachttijd van tien minuten. Bij navraag kreeg ik te horen dat het ook mogelijk is online je kaarten te kopen. Dat lijkt mij een goed idee. Met het gekochte kaartje kun je via een toegangspoortje het bad binnen, dus als je online koopt, heb je geen wachttijden!
Omkleden:
Er zijn voldoende omkleedcabines beschikbaar. In de nieuwe Steur kent men geen gescheiden cabines voor mannen en vrouwen. Alles door elkaar dus. Dat is geen probleem, de hokjes zijn royaal en geven voldoende privacy. Bij het weer aankleden moet iedereen gelijk eruit, dat geeft drukte bij de hokjes. Voor mij aanleiding om de groepscabines te proberen. Ook hier geen scheiding in seksen, wat dus bij het voorzichtig openen van de deuren een “oeps/sorry-momentje” kan geven. Aan te bevelen is om op de deuren van de groepscabines wel M/V bordje aan te brengen om dit soort vergissingen te voorkomen.
Douches en sanitaire voorzieningen zien er prima verzorgd uit.

Het zwembad:
Een mooie lichte zwemzaal, in feite zijn het drie verschillende zalen, die door het gebruik van veel glas ogen als een grote zwemzaal. De drie zwemzalen zijn onderverdeeld in
– Een doelgroepenbad
– Een wedstrijdbad
– Een recreatiebad.
Het geheel oogt ruim en licht. Het zijn in principe nog grote hallen, maar door het gebruik van veel hout heeft het geheel een knus karakter gekregen. Dat is goed gelukt vindt ik. Het gebruik van hout heeft als extra voordeel dat het geluiddempend werkt waardoor je de typische zwembadgeluiden wat reduceert. Daardoor heb je niet die enorme zwembadgalm, met enorme herrie van spelende kinderen, die je in andere baden vaak hebt. Ook het fysiek gescheiden houden van de baden werkt positief op het geluidsniveau in het bad.
De luchttemperatuur in het zwembad heb ik als aangenaam ervaren. In de “oude Steur” kon het nog wel eens fris zijn als je daar nat het water uit kwam. Dat gebouw was vaak ook wat tochtig, vooral als je richting catacomben ging. In het nieuwe bad voelt het overal aangenaam aan. Het waterklimaat: er is wordt geen gebruik meer gemaakt van chloor, desinfectie wordt gedaan door zout, zonder dat het water daarbij zout is. Ik moet zeggen, dat is een grote vooruitgang. Ook voor het zwembadpersoneel, zij werkten hele dagen in chloordampen lijkt me dat een groot pluspunt.
Het doelgroepenbad:
Het water in dit bad is 30 graden Celsius Dat geeft een aangename temperatuur. Het vijfentwintig meter lange bad heeft vijf banen, eenvoudige startblokken en een duikplank. In vergelijking met het oude bad missen we de hoge duikplank. Verder lijkt het mij een prima bassin voor aquarobics, zwemlessen, meer bewegen voor ouderen etc.


Het wedstrijdbad:
Als actief waterpolospeler en wedstrijdzwemmer heeft dit bad mijn grootste interesse. Het water is frisser dan in de andere baden, zonder koud te zijn. Van mij zou het nog iets frisser mogen, maar ik besef dat ik daarin een uitzondering ben, dus voldoen aan mijn maatstaven zou waarschijnlijk een boel gemopper van andere gebruikers geven. Een mooi wedstrijdbad, met echte professionele startblokken. Goed licht, waar we bij de waterpolo wel plezier van zullen hebben. Een aardige tribune erbij: Een prima bad!
Op dinsdagmiddag kon ik, terwijl het zwembad druk bezocht werd in het wedstrijdbad lekker mijn baantjes trekken, de meeste jeugd en niet actieve zwemmers zoeken dan het doelgroepenbad of het recreatiebad op. Waardoor er ruimte genoeg is voor “oudere” zwemmers om lekker rustig baantjes te zwemmen. Ook een andere bezoekster die ik ernaar vroeg had dezelfde ervaring.


Het recreatiegedeelte:
Hier heeft het zwembad, vergeleken bij de oude situatie, veel ingeleverd. Er is nog een recreatief zwembassin over, en daarbij beschikt het recreatiegedeelte over een mooie glijbaan. Daarmee is de hoofdattractie voor de jeugd wel genoemd. Mijn eigen dochter Esther (15 jr.) en enkele jongens die in aansprak in het zwembad vonden het een stuk saaier geworden.
Grootse verliezers zijn echter de peuters: daar waar het oude bad beschikte over een apart, afgescheiden, peutergedeelte moeten de allerkleinsten zich behelpen met twee zwembassins. Een grote achteruitgang voor de allerkleinsten.

Buiten:
Buiten is het gedeelte met zonneweide nog niet klaar. Ik hoop dat er naast de Europa Allee nog wel wat bosjes geplaats gaan worden, anders lig je daar wel erg te kijk. Ik ontving ook een signaal over de inkijk in het zwembad zelf van buitenaf. Daar heb ikzelf wat minder moeite mee, maar toch. Wellicht staat er ook nog wat aanplanting op de planning groenvoorziening?
Wat we gaan missen is een echt buitenzwemgedeelte. Er zijn twee ronde bassins gebouwd buiten, prima geschikt om even af te koelen bij het zonnebaden, maar zwemmen: daarvoor zijn deze baden niet geschikt. De glazen wanden richting toekomstige zonneweide schijnen royaal te kunnen worden geopend waardoor er iets van buitensfeer toch nog naar binnen komt: het effect daarvan, daar moeten we nog een paar maanden op wachten.
Horeca:
Ik heb er zelf nog geen gebruik van gemaakt, maar het geheel ziet er goed en verzorgd uit. Vanuit een ruimte kan zowel binnen als buiten het bad gebruik worden gemaakt van het horecagedeelte.

Openingstijden:
Hiermee komen we toch wel aan een pijnpuntje: Het bad is voor recreatief gebruik in niet vakantieweken slechts 16 uur per week geopend. Daarnaast is het bad 20 uur per week open voor banenzwemmen. Dan kun je dus terecht in het wedstrijdbassin of doelgroepenbad (volgens mij niet in beide banen tegelijk) Onduidelijk is welke uren banenzwemmen in het wedstrijdbad zijn en welke uren in het doelgroepenbad.
Wat mij opvalt is de openstelling op woensdagmiddag: van 13.30 uur tot 15.30 uur. Ik vindt dat aan de krappe kant, 17.00 uur zou een betere optie zijn wat mij betreft.
Ik sprak een van de personeelsleden over de openingstijden, en zij had wel een terechte opmerking: “als Kampen royalere openingstijden wil, dan moet men meer en vaker komen zwemmen”, was haar antwoord. En daar heeft zij een punt. In het verleden heb ik vaak gezwommen op tijdstippen waarop de spreekwoordelijke anderhalve man…. In het bad aanwezig was. Op vrijdagochtend om half tien lag je dan met drie anderen je baantjes te trekken in een bad waar volop personeel aanwezig was, en je begrijpt dan al snel: hier moet geld bij. De gemeente Kampen heeft de exploitatie van het bad uitbesteed aan Sportfondsen Nederland. En die moeten in principe zorgen voor een sluitende exploitatie. En daar waar er in het verleden op jaarbasis tonnen bij moesten worden gelegd door de gemeente moet dat dus nu kostendekkend, en dat geeft pijnpuntjes. En zo kan het ook dat het tarief voor het zwembad niet al te veel gestegen is, maar je voor dat kaartje wel minder (lees korter!) kan zwemmen. Ook het 65+ tarief is afgeschaft, en dat is jammer, want juist vanuit de gemeente zou het meer bewegen voor ouderen gestimuleerd moeten worden. De tarievendiscussie voor de zwemvereniging past misschien niet in dit verslag, maar ook daar doet het pijn.

Het eindcijfer:
Het gebouw: 8
Kassa: 6,
Kleedhokjes: 8
Zwemzalen: 8
Recreatief bad: 7
Buiten: voorlopig een 6.
Horeca: zonder gebruikt te hebben: 8
Tarieven: 7

Totaal (Zwemgedeeltes tellen dubbel) 73 punten, een rapportcijfer van 7, 3 dus.
Dat is ruim voldoende, maar de investering van vele miljoenen, daarvoor wil je toch als gemeente Kampen en Sportfondsen Nederland minimaal een 8 scoren. Die kan behaald worden wanneer er wat verbeterpuntjes komen, en er wat kinderziektes verdwijnen uit het bad. Zeker de openingstijden kunnen wellicht nog wat verbeterd worden.
Kampen was erg verwend met het oude zwembad “de Steur”. Die tijden keren niet weer. Het nieuwe bad wat ervoor terug is gekomen, daar kan een stad als Kampen best mee voor de dag komen. Ik zal er zeker nog vaak gaan komen.

Verslag en foto’s:
Joop van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP