“Losse” samenwoners of geregistreerde partners?

278

Bijdrage van notariskantoor IJsseloevers

Als ongetrouwde mensen samen een woning kopen, samen een hypotheek afsluiten en (gaan) samenwonen kunnen zij kiezen voor “gewoon” samenwonen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap is gelijk aan een huwelijk, met uitzondering van het automatische vaderschap van de man als een kind uit de relatie wordt geboren. De man moet het kind nog erkennen om de juridische vader te worden.

Sommige banken die de hypotheek verstrekken, dringen erop aan dat samenwoners dan ofwel een samenlevingscontract afsluiten ofwel een geregistreerd partnerschap aangaan. De gevolgen zijn verschillend. Bij een samenlevingscontract ontstaat er in principe geen gemeenschap van goederen. Bij een geregistreerd partnerschap wel, tenzij partijen vooraf bij notariële akte partnerschapsvoorwaarden maken. Samenwoners zijn niet automatisch erfgenaam van elkaar, geregistreerd partners wel. Dit laatste doet mensen nog wel eens besluiten om dan maar een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dan behoeven zij geen testament te maken om de partner zijn/haar erfgenaam te laten zijn. Zij realiseren zich dan echter veelal niet dat er een gemeenschap van goederen ontstaat, waardoor alles wat zij bezitten van hen gezamenlijk wordt. Bovendien hebben ze dan niets geregeld voor het geval zij vlak na elkaar overlijden, bijvoorbeeld als gevolg van een auto-ongeluk.

Bijna altijd zijn er levensverzekeringen op elkaars leven afgesloten die ervoor zorgen dat bij overlijden de hypotheek geheel wordt afgelost. Degene die de uitkering krijgt is volgens de polis meestal: in de eerste plaats de partner, en als die er niet (meer) is: de erfgenamen van degene die de verzekering heeft afgesloten. Indien de ene partner bijvoorbeeld vijf minuten langer leeft dan de andere partner, krijgt de laatst overleden partner de gehele uitkering van de levensverzekering afgesloten op het leven van de eerst overleden partner. Vervolgens krijgen de erfgenamen van de laatst overleden partner, die krachtens erfrecht de door deze partner verkregen uitkering van levensverzekering erven, krachtens de polis ook de uitkering bij overlijden van de laatste partner. Dus beide uitkeringen komen uiteindelijk bij de familie van de langstlevende partner terecht. Door een testament te maken kan men ervoor zorgen dat niet alles naar de familie van de langstlevende partner gaat, maar ook de familie van de eerst overleden partner een deel van het vermogen krijgt.

Conclusie: het is dus verstandig om goed na te denken over welke vorm van samenwonen je kiest en over een testament.

Hebt u nog vragen of is er bij u behoefte aan een informatief gesprek ?
Bel ons op 038-332 55 55 / 038-385 10 30, of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn Erfrecht, AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel ons voor meer informatie.

Lezen hoe onze klanten IJsseloevers beoordelen ? www.klantenvertellen.nl/referenties/ijsseloevers_notarissen
AVONDOPENSTELLING OP AFSPRAAK.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP