Succesvol Nunchaku toernooi in de Hanzestad.

601

Afgelopen zaterdag organiseerde het Sportcentrum IJsselmuiden voor de 3e maal het Henny Eek Nunchaku toernooi. Nunchaku is een vechtsport die de oorsprong kent vanuit China of Okinawa. Een nunchaku bestaat uit twee stokjes die verbonden zijn met een touw of ketting.

Bij de Nunchaku wedstrijden in Nederland word gebruik gemaakt van een geel met zwarte safety-nunchaku die om veiligheidsredenen van schuimrubber gemaakt is. Sportcentrum IJsselmuiden is opgericht in 1994 door István Imre Eek. Samen met zijn vrouw Gemma Eek runt hij deze sportschool. Eek heeft zelf in het nunchaku grote successen behaald, eenmaal werd hij zelfs Europees kampioen in deze sport.

Uw verslaggever was zaterdag voor de eerste maal bij een Nunchaku toernooi. De Leuke Hanzestad was omgetoverd tot een heuse vechtsportarena. Midden in de zaal een grote blauwe mat, eromheen gegroepeerd de deelnemers en het publiek. De sfeer in de zaal was heel gemoedelijk, publiek leefde mee met de wedstrijden, dronken een drankje en bestelde wat te eten aan de bar. Heel ontspannen en relaxed allemaal. De sport ziet er niet gemakkelijk uit. De deelnemers pakken de nunchaku telkens over van de ene naar de andere hand, zwaaien ermee naar voren en naar achteren, wachtend op het goede moment om een aanval in te zetten. De wedstrijden zijn intensief, en daardoor ook kort. In drie minuten moet je zoveel mogelijk punten zien te scoren, om te scoren moet de tegenstander geraakt worden. Die tegenstander draagt, om veiligheidsredenen, een helm. Ik zag de uit het judo bekende termen van waza-ari, ippon  (punten) en chui en keikoku. (straffen) Degene die zes punten scoort wint de partij. Is een partij afgelopen voordat iemand de zes punten gescoord heeft dan wordt gekeken naar de meeste punten, is het gelijk dan beslist het aantal straffen. De deelnemers dragen zwarte pakken met een gele of een zwarte band. De partij wordt geleid door een arbiter, die hulp krijgt van twee secondanten die met het omhoogsteken van een geel of zwart vlaggetje aangeven dat er gescoord is. De puntentelling wordt vanachter een jurytafel bijgehouden, het ziet er zeer goed georganiseerd uit. Protesten zie je niet, de beslissingen van de arbiter worden gerespecteerd.

Van een van de deelnemers mocht ik de nunchaku even vasthouden/voelen. Ondanks het schuimrubber aan het einde van de stokjes, zal een klap nog flink aankomen, was mijn commentaar. “Aan zo’n toernooi houd je wel wat blauwe plekken over, dat hoort erbij” aldus de deelnemer. De organisatie verzocht vooraf aan de deelnemers dat, indien iemand veel sterker is dan zijn tegenstander er niet te hard geslagen mocht worden. In zo’n geval scoor je als deelnemer gewoon je punten op een beheerste manier. En zo blijft het sportief en voor iedereen leuk. Als je de regels op internet ook raadpleegt dan vind je ook dat er wegens te hard slaan ook straffen kunnen worden uitgedeeld.

Geschiedenis van de sport in Nederland
Door de films van Bruce Lee werd de nunchaku populair. Hierdoor kwam de nunchaku in het straatbeeld. Dit leidde tot ongewenste situaties. In 1974 heeft de Budo Bond Nederland (BBN) een advies uitgebracht aan justitie: “met een nunchaku is niet of nauwelijks wedstrijdsport te beoefenen.”. Hierdoor heeft justitie de nunchaku verboden.

In 1984 legt Milco Lambrecht uit Amstelveen de fundering voor de Nederlandse vechtsport Nunchaku-do. In dit jaar vinden de eerste open Nederlandse kampioenschappen nunchaku free style plaats in samenwerking met het vechtsportblad Zendokan.
De eerste officiële veiligheids nunchaku wordt in 1985 gelanceerd. Na tests door het gerechtelijk laboratorium wordt in 1986 de officiële veiligheids nunchaku goedgekeurd voor sportbeoefening.
Hierdoor kon dat zelfde jaar het eerste officieuze Nederlands kampioenschap Nunchaku-do met de veiligheids nunchaku worden gehouden.
De Stichting Nunchaku Nederland (SNN) wordt op 14 april 1987 opgericht. De eerste 22 officiële leraren Nunchaku-do ronden in dit jaar hun opleiding af.
De SNN vindt, via de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG), aansluiting bij het NOC*NSF.
Doordat de sport de Nederlandse grenzen overschrijdt, wordt op 14 maart 1996 de World Nunchaku Association (WNA) opgericht.

Nunchaku Kampen IJsselmuiden
Na enkele jaren van mindere deelname in de sport zit nunchaku nu weer in de lift.
Sportcentrum IJsselmuiden heeft nu 6 vechters in training welke ook ik dit toernooi deelnamen.
Thyren Felix (8 jaar) 1ste plaats in de -1,35 m klasse
Yanick Meuleman ( 10 jaar) 2de plaats in de -1,45 m klasse
Yentel Scheper (11 jaar) 4de plaats en kreeg door de jury de beker voor meest belovend talent.
Mariska vd belt (28 jaar) 2de in de -1,65 klasse
Janwillem Nieuwenhuis (13 jaar) 4de plaats in de +1,65 klasse
Richard Felix (31 jaar) 1ste in de best of the best

De klassen zijn verdeeld na lengte. Bij voldoende deelname worden de klassen opgesplitst in dames en heren.
De achter liggende gedachten voor dit toernooi zijn het vergroten van wedstrijd ervaring voor voornamelijk de jeugd en debutanten daarnaast is er een best of the best klasse toegevoegd.

Naast de partijen is er ruimte voor kata en freestyle.
De verloop en animo was geweldig te noemen en de organisatie ziet een duidelijk groei in deelnemers en belangstelling van toeschouwers en sponsors.
Het volgende toernooi in Kampen zal de laatste zaterdag in januari 2018 plaats vinden.

Nieuwsgierig geworden kom eens een proefles kijken of meedoen. Informeer naar de lestijden bij sportcentrum IJsselmuiden.

nunchaku

  • Foto: Joop van Dijk
  • LAAT EEN REACTIE ACHTER

    GEEF JOUW REACTIE
    GEEF JOUW NAAM OP