Door Jolanda Brouwer
De lente kondigt zich aan in Kamperveen
Een dag na de eerste verjaardag van de jongste telg op de Juliushoeve in Kamperveen, werden de eerste 3 geitjes geboren. “Een verjaardagscadeautje voor mijn kleindochter, bijna tot op de dag goed gepland”, grapt Rein Palland.
Wie in de stal komt zal zich verbazen over het grote aantal geiten dat er rondloopt. Het is een gezellig gemekker van moedergeiten die al dan niet al bevallen zijn van één of meerdere lammeren. Zo’n 700 melkgeiten, voornamelijk wit liggen lekker in het stro. De flinke omvang van de geiten verraadt dat er binnenkort nog meer geitjes geboren gaan worden.
Zodra de geitjes geboren worden, zijn de medewerkers van de Juliushoeve erbij om de moedergeit, daar waar nodig bij te staan. “Soms komen we in de stal en dan vinden we een vondeling”, vertelt Annemiek Wielink, “wie dan de moeder is laat zich dan raden.”
De bokjes die geboren worden blijven ongeveer 10 dagen bij de moeder, daarna gaan zij op transport. De geitjes worden direct na de geboorte gescheiden van hun moeder en gaan naar de kraamkamer.
In de kraamkamer komen zij in een doos, onder een warme lamp. Ze krijgen daar alle zorg om op krachten te komen en leren drinken uit de fles. Vaak al na een dag heeft het geitje zich zo goed ontwikkeld en drinkt het zelfstandig opdat het naar de crèche kan. Hier komen de geitjes met 8 tot 16 geitjes in een opfokhok, afhankelijk van de grootte van de geitjes en de grootte van het hok. Ze drinken hier melk (uit een machine) die aangeleverd wordt via slangen en een speen in de wand van het hok. De geitjes worden nauwlettend in de gaten gehouden en daar waar nodig geholpen bij het drinken. Wanneer de geitjes groot en sterk genoeg zijn, gaan ze naar een tijdelijk onderkomen elders. Totdat ze oud genoeg zijn om zelf jonge geitjes op de wereld te zetten, dan komen ze terug op de Juliushoeve.
De Juliushoeve is een melkveehouderij. Iedere dag worden de geiten gemolken met behulp van een melk-carroussel. Het melken van alle geiten neemt ongeveer 2 uur in beslag. De oudere geiten weten al precies hoe het werkt en komen zelf al naar de carrousel, de jongere geiten moeten het nog even leren. Naast geiten heeft de Juliushoeve ook koeien. Roodbont en zwartbontvee loopt door elkaar en ook hier heeft de lente zich al aangekondigd, de eerste kalveren zijn al geboren. In de wei voor de hoeve scharrelen kippen, eenden, ezeltjes en lopen enkele konijnen lekker rond.
De Juliushoeve heeft ook een ruimte voor het ontvangen van groepen, voor wie meer informatie wil kan mailen naar
a_*******@ho*****.com