Eeuwenoude paalrestanten in planken gezaagd voor meerdere doeleinden
De restanten van de houten palen waar de oude Stadsbrug op rustte, werden vorig jaar deels aan de Natuurspeelplaats geschonken. Deze week zijn er planken van gezaagd en er leven veel ideeën om ze opnieuw toe te passen, waaronder bankjes die op meerdere plekken in de stad zullen verrijzen.
Gerrit-Jan Veldhoen uit Wezep (niet te verwarren met de wethouder) heeft korte metten gemaakt met de paalrestanten die tevoorschijn kwamen bij baggerwerkzaamheden bij de Stadsbrug (zie onderaan). Bijgestaan door onder andere Mark Rooker heeft hij er planken van gezaagd die opgestapeld zijn bij de buren oftewel kinderboerderij Cantecleer. De beheerder daarvan, Hanjo IJkhout, heeft talloze ideeën om het hout na al die tijd weer te gebruiken. Er kunnen telefoonhouders of broodplanken van gemaakt worden maar ook bankjes, die verspreid door de stad als ontmoetingspunt geplaatst kunnen worden. Het Lijsternet zal dit alles gaan vervaardigen waarmee de sociale timmerwerkplaats een mooie uitdaging krijgt.
”Het basale gaat weer een nieuw leven leiden”, vertelt IJkhout enthousiast, daarmee verwijzend naar de grote stapel op een IJsseloever waar de paalrestanten in eerste instantie verzameld waren. Ze kwamen tevoorschijn bij het uitbaggeren van de IJssel en moeten de fundering zijn geweest van de eerste oeververbinding die Kampen in 1448 bouwde, een houten brug die geen lang leven beschoren was, zoals in de Canon van Kampen staat beschreven (zie onderaan). IJkhout zou graag een grote muurschildering van een kogge zien, vergelijkbaar met de gevelafbeelding van het Stedelijk Museum (zie onderaan), om daar een bankje bij te zetten ter verpozing. Het eerste bankje wil hij in de uiterwaarden neerzetten, waar het wassende water de situatie symboliseert waarin de brugpalen hebben gestaan. Ook zullen er picknicktafels gemaakt worden die bijvoorbeeld in het Voedselbos kunnen komen te staan. Op de Koggewerf kunnen er bankjes komen te staan waarmee IJkhout het project verbindt met de Hanzedagen. Staand naast de zorgvuldige opgestapelde planken, twinkelen de ogen van Hanjo als hij verhaalt hoe het hout na vijf eeuwen onder water en zand gelegen te hebben weer een nieuwe functie zal krijgen.
Zie ook:
• Opgedoken palen oude Stadsbrug herbestemd (mei 2016)
• Tweet aankomst paalrestanten op Natuurspeelplaats (mei 2016)
• De IJsselbrug 1448 (Canon van Kampen)
• Muurschildering gevel Stedelijk Museum (aug. 2014)