Aantal misdrijven in Kampen gedaald in 2015

226

Het college van burgemeester en wethouders heeft de veiligheidsplannen voor 2017 vastgesteld. Dit jaar gaan gemeente, politie en Openbaar Ministerie zich vooral richten op het tegengaan van verschillende vormen van overlast. De driehoek (burgemeester, officier van justitie en teamchef politie) heeft al eerder met de plannen ingestemd.

De focus ligt op het tegengaan van overlast en dat is positief te noemen, want het aantal (geregistreerde) misdrijven is afgenomen. Het aantal misdrijven in Kampen is gedaald van 1791 in 2014 naar 1663 in 2015. De aanpak richt zich dit jaar op verschillende vormen van overlast zoals die veroorzaakt wordt tijdens de jaarwisseling, in het uitgaanscircuit, door groepen op straat of door verwarde personen.

Samenwerking
De gemeente Kampen maakt met de gemeenten Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst deel uit van het basisteam IJsselland Noord van de politie Oost Nederland. Sinds de reorganisatie van de politie wordt er steeds nauwer samengewerkt met de andere gemeenten. Er is nu een veiligheidsplan voor 2017 voor de vier gemeenten opgesteld, een zogeheten Integrale Veiligheidsmatrix.

Veiligheidscijfers
De plannen voor 2017 zijn gebaseerd op de Veiligheidsmonitor Kampen 2015 en Gebiedsscan politie 2016. De Veiligheidsmonitor is het resultaat van een onderzoek onder de inwoners van Kampen dat de gemeente eens in de twee jaar laat uitvoeren. Hierin staat veiligheidsbeleving centraal (subjectieve veiligheid). De Gebiedscan bevat objectieve cijfers uit de systemen van de politie (objectieve veiligheid). Deze beide invalshoeken zijn essentieel om een goed beeld te krijgen van de situatie in Kampen.

Burgemeester Koelewijn over de veiligheidscijfers: “De veiligheid is op een aantal punten verbeterd wat niet wegneemt dat we de vinger aan de pols moeten houden. Ik ben teleurgesteld dat het cijfer voor sociale cohesie is gedaald in plaats van toegenomen. Dit ondanks de inspanningen die in het kader van het wijkgericht werken worden geleverd. De leefbaarheid in de buurten van Kampen wordt in zijn algemeenheid positief gewaardeerd.”

Opvallende cijfers
Beide documenten bevatten een aantal opvallende cijfers:

Hard rijden, hondenpoep en parkeeroverlast worden door de meeste mensen genoemd als belangrijkste ergernis; In 2015 lijkt het aantal Kampenaren dat te maken heeft met drugsoverlast en/of drugsgebruik in de buurt verder afgenomen. Binnen de gemeente Kampen komt drugsoverlast het meeste voor in Kampen centrum. Ten opzichte van 2013 is de ervaren drugsoverlast in Kampen centrum ongeveer gelijk gebleven. In de overige wijken van Kampen was er een afname in de ervaren drugsoverlast. Ook de hinder van horeca in het centrum is afgenomen.  Ondanks dat de gemeente probeert buurten bij veiligheid en leefbaarheid te betrekken, beleven inwoners dat nog onvoldoende; De cijfers voor ‘sociale cohesie’ zijn licht gedaald van 6,5 naar 6,4; De inwoners van Kampen waarderen de veiligheid in de buurt met een 7,6 dit is gelijk gebleven t.o.v. 2013 en hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4; Het percentage inwoners dat zich niet onveilig voelt, is gestegen van van 69% naar 71%; De aangiftebereidheid van inwoners neemt toe. Van 42 naar 45% (landelijk 36%);
22% van de ondervraagde inwoners geeft aan dat hinder van horeca wel eens voor komt (Kampen binnenstad) dit was 28%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP