Kampen werkt aan nieuwe werkwijze hulp bij het huishouden in 2018

631

Afgelopen jaar heeft gemeente Kampen, samen met zorgaanbieders en de Adviesraad Maatschappelijke Ondersteuning, gezocht naar een toekomstbestendige invulling voor het bieden van huishoudelijke hulp. Dit heeft geresulteerd in een voorstel aan de gemeenteraad om per 1 juli 2018 huishoudelijke hulp op basis van resultaatgericht indiceren aan te bieden. Op 3 mei neemt de gemeenteraad hier een besluit over.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep – één van de hoogste rechters in Nederland – biedt de gemeente Kampen sinds vorig jaar hulp bij het huishouden categorie 1 (HH-1) weer aan als voorziening vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Direct na de uitspraak van de Centrale Raad hebben gemeente en zorgaanbieders alle zeilen bijgezet om zo snel mogelijk tot een (tijdelijke) oplossing te komen die recht deed aan de uitspraak én tegelijk snel uitvoerbaar was om de continuïteit in huishoudelijke hulp te borgen. Deze aanpassing in de vorm van een maatwerkvoorziening gold voor de periode van één jaar, tot 1 juli 2017. Tegelijk is, samen met zorgaanbieders en de Adviesraad Maatschappelijke Ondersteuning, gezocht naar een andere invulling voor het bieden van huishoudelijke hulp die ook voor de lange termijn houdbaar is.

Maatwerk
Binnen de systematiek van resultaatgericht indiceren wordt samen met de inwoner tijdens een keukentafelgesprek besproken wat iemand precies nodig heeft om een ‘schoon huis’ te krijgen. Er wordt binnen deze nieuwe werkwijze dus niet langer gedacht in uren hulp, maar in het te bereiken resultaat. Hiermee wordt de hulp zorgvuldig afgestemd op de persoonlijke behoefte en mogelijkheden: maatwerk dus.

Eibert Spaan: “Gemeenten krijgen fors minder geld van het Rijk om de zorgtaken uit te voeren. Door de zorg samen met onze zorgaanbieders op een andere manier vorm te geven, kunnen we ook in de toekomst de zorg die nodig is blijven leveren aan onze inwoners. Daarnaast zetten we in op het vergroten van de eigen kracht van inwoners door te kijken wat iemand zelf nog kan of met hulp van zijn omgeving. Zo lukt het ook om in overleg met inwoners te kiezen voor zorg die minder duur is. Uitgangspunt in Kampen is en blijft dat degene die zorg nodig heeft, deze ook ontvangt.”

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat op 3 mei wordt de nieuwe systematiek verder ontwikkeld en vastgelegd in beleid. Vervolgens wordt met bestaande cliënten opnieuw een keukentafelgesprek gevoerd. Cliënten worden geïnformeerd over de voorgenomen wijziging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP