Koninklijke onderscheiding voor de heer prof. dr. Jaap deLange

1217

Foto: Burg. Koelewijn

Donderdagavond 23 maart heeft burgemeester Koelewijn een Koninklijke onderscheiding uitgereikt uit aan de heer Jaap de Lange. De heer prof. dr. De Lange werd tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van zijn afscheid bij het ‘Ouderlingenblad’ op 23 maart benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zijn ruim veertigjarige inzet voor ‘Het Ouderlingenblad’, een blad voor de ambtsdragers in de kerk en voor vrijwilligers in het pastoraat en gemeenteopbouw, is sinds jaar en dag een onmisbare steun voor kerkenwerkers in heel Nederland. De heer De Lange was vier decennia de motor van het blad, eerst als redactiesecretaris en later als eindredacteur. De heer De Lange heeft dit werk tot aan zijn emeritaat, enkele jaren geleden, in zijn vrije tijd gedaan, dat wil zeggen naast zijn werkzaamheden. Aanvankelijk als gemeentepredikant, daarna als directeur van het Catechetisch Centrum in Kampen en vervolgens als hoogleraar praktische theologie aan de Nederlandstalige protestantse theologische faculteit te Brussel én naast de vele andere taken die de heer De Lange in de loop van de jaren als vrijwilliger heeft verricht voor de gereformeerde kerk in Kampen en voor de Verenigde Protestantse Kerk in België voor de vele duizenden vrijwilligers in de kerk en met het oog op de samenleving.

De heer de Lange heeft ervoor zorg gedragen dat het Ouderlingenblad een grote rol heeft gespeeld en nog steeds speelt in de vorming en toerusting van grote aantallen ambtsdragers. Na zijn predikantschap in Dwingeloo (1976-1981) werd de heer De Lange door de Generale Synode van de Gereformeerde Kerken benoemd tot predikant in algemene dienst, om leiding te geven aan het Catechetisch Centrum dat verbonden werd met de Theologische Universiteit in Kampen. In 1997 werd de heer De Lange benoemd tot hoogleraar praktische theologie aan de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel, waarbij hij tevens optrad als predikant voor de protestantse gemeenten in België. Zowel binnen de faculteit als daarbuiten en met name in kringen rondom de Verenigde protestantse Kerk in België, heeft hij in die vijftien jaar een enorm consoliderende ordenende gezondmakende invloed gehad. Ook binnen de Gereformeerde kerk van Kampen heeft de heer De Lange zich op vrijwillige en bijzondere wijze ingezet binnen de Commissie Vorming & Toerusting en in de werkgroep Kampen-Meissen, waarin hij mensen hielp ‘over de grens’ te kijken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here