Grenzeloos bruggen bouwen

559

Bruggenbouwersbokaal voor de Jan Posthal

Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Dat is de missie van Present. Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden zij de mogelijkheid om je als groep of individu in je eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.

BruggenbouwersbokaalStichting Present Kampen heeft in januari de titel en de bijbehorende bokaal als ’Bruggenbouwer van het Jaar 2016’ ontvangen van Present Nederland. In plaats van deze bokaal te laten verstoffen op de kast, willen ze met het doorgeven van deze bokaal ook andere personen en initiatieven, die letterlijk of figuurlijk bruggen bouwen binnen gemeente Kampen, waarderen. Zo werd de Bokaal als eerste overhandigd aan onze eerste burger, burgemeester Bort Koelewijn. Hij heeft op zijn beurt de bokaal doorgegeven aan de vrijwilligers van de Jan Posthal (zie onderaan). Op 7 april zal de bokaal doorgegeven worden aan de volgende bruggenbouwer in Kampen.

Jan PostAl sinds de heer Post, met zijn kenmerkende blauwe stofjas, “een helpende hand” begon te bieden aan mensen in het destijds straatarme Roemenië zijn er veel handen, zowel in Kampen als in Roemenië, zelf elkaar aan het helpen. Een team van zestig vrijwilligers onderhoudt inmiddels al jaren diverse projecten en werkt samen met het team van Roemenië. In de Hal zelf worden ook bruggen gebouwd; mensen ervaren een bijzondere zinvolle tijdsbesteding als vrijwilliger. De spullen, die in de kringloop worden ingebracht en verkocht, vormen weer een brug tussen portemonnees, die niet zo dik gevuld zijn, en de aanschaf van het nodige huisraad bijvoorbeeld. Ook worden de meeste goederen hergebruikt of krijgen een passende andere bestemming. Al het werk wordt door vrijwilligers gedaan, waarvan sommigen al meer dan twintig jaar aan het werk verbonden zijn met hart en handen.

Tijdens het gesprek met Jan Bouma, één van de vrijwilligers van de Jan Posthal, komt naar voren dat de kringloopwinkel veel goede doelen steunt in Roemenië. Spullen die niet verkocht worden in de winkel gaan op transport naar Roemenië. Daar komen de spullen in een Roemeense kringloopwinkel. Op die manier is er in Roemenië al voor zeven mensen werk gecreëerd. De opbrengst, voortkomend uit de verkoop, gaat naar verschillende goede doelen en projecten. Zo worden er in Transilvanië drie instellingen voor verstandelijk beperkte mensen opgeknapt, twee bejaardentehuizen aangepakt en een opvang voor vrouwen en kinderen, die te maken hebben met huiselijk geweld, gebouwd.

De goederen die bij de Jan Posthal binnen komen, worden aangeboden door particulieren en bedrijven. Eerst wordt bekeken of de goederen geschikt zijn voor hergebruik en verkoop. De goederen worden goed schoon gemaakt, gecodeerd en daarna in de winkel geplaatst. De vrijwilligers van de Jan Posthal zorgen ervoor dat het aanbod in de winkel voortdurend vernieuwd wordt. Wat na een paar weken nog niet verkocht is, gaat mee naar Roemenië. De Jan Posthal krijgt ook met regelmaat kleding aangeboden die na sortering direct naar Roemenië gaat. De Hal is op werkdagen geopend van 13u30 tot 17u en in de even weken ook op zaterdagmorgen van 10u tot 12u. Kom eens een kijkje nemen in de Jan Posthal aan de Ambachtsstraat 2-4 (Haatland, tel.nr. 038-3332400). Wie weet vindt u daar waarnaar u op zoek bent.

BruggenbouwersbokaalZie ook:
Present Bokaal Bruggenbouwer van het jaar reist verder <>
Stichting Present Kampen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP