“Mogen jullie ook geen water drinken?”

851

“Mogen jullie ook geen water drinken?” Dit is een vraag, die ieder jaar wordt gesteld aan een vastende moslim in de maand Ramadan. Ieder jaar is ook weer het antwoord: “nee wij mogen ook geen water drinken”. Het verwondert ons iedere keer dat mensen dit nog steeds niet weten, maar aan de andere kant is dit een mooie aanleiding om iets over Ramadan te vertellen.

Wat is Ramadan?
Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender, waarin tussen de dageraad en zonsondergang gevast wordt door de Moslims over de hele wereld. Het is ook de maand waarin de eerste openbaringen van de heilige Koran aan profeet Mohammed(vzmh) geopenbaard zijn.

De Ramadan is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Het is een maand waarin extra verdraagzaamheid, toeschietelijk en saamhorigheid van de mensheid centraal  staan. In veel Islamitische landen maar ook in Nederland is het gebruikelijk om in deze periode de familie -en vriendschapsbanden extra aan te trekken. Het elkaar uitnodigen, bezoeken en samen het vasten verbreken hoort hierbij.

Waarom vasten moslims?
De geboden en verboden worden volledig bepaald door de wil van Allah. Moslims volgen deze geboden en verboden op, omdat Allah dit wil en niet anders. Uit liefde en bewondering voor God onderwerpt de Moslim zich aan zijn geboden en verboden.  Ditzelfde geldt voor het vasten; Moslims vasten alleen omdat Allah het wil.

Dit neemt niet weg dat de geboden en verboden ondervraagd kunnen worden om zo meer diepgang en bewustzijn op te leveren. Dit staat in de Heilige Koran over vasten. “o gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die voor u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.”

Moslims vasten dus om het bewustzijn weer sterker te maken. Het is een strijd tussen je begeerte, je verstand en je wilskracht. Je onthoudt jezelf van bepaalde zaken opdat je je meer bewust wordt van het Moslim zijn. Je traint jezelf om sterker te zijn dan je begeerte en je jezelf onder controle te houden.

Een Moslim hoort geen slaaf te zijn van zijn/haar begeerte, maar hoort sterk te zijn en zich zelf onder controle te houden als datgene waar hij/zij van houdt binnen handbereik ligt.

Wat mag NIET tijdens het vasten?
Heel kort: eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap.

Wie zijn uitgesloten van het vasten?
Kinderen en mensen voor wie het vasten een negatief effect op het lichaam kan hebben, denk aan; zwangere vrouwen, zieken, oudere mensen, reizigers en vrouwen die borstvoeding geven.

Wanneer wordt Ramadan(suiker)feest gevierd en hoe?
Ramadanfeest, in de volksmond ook wel “Suikerfeest” genoemd, wordt aan het eind van het maand Ramadan gevierd en het duurt 3 dagen. Het is als het ware de beloning voor het maandlang vasten.

Het feest begint als volgt; ’s ochtends trekt iedereen zijn/haar mooiste kleren aan. De mannen en jongens gaan naar de moskee voor het ochtend- en feestgebed. Na het gebed gaan de mensen elkaar feliciteren in de moskee. Ondertussen zijn de vrouwen en meisjes met de voorbereidingen begonnen voor het ontbijt. Na de thuiskomst van de mannen en jongens gaan alle familieleden elkaar feliciteren, de kinderen kussen de hand van vader en moeder. Vervolgens krijgen de kinderen cadeaus of geld. Hierna wordt er met z’n allen gezellig ontbeten. Na het ontbijt gaan de families bij elkaar op visite en er wordt veel zoetigheid gegeten. Meestal bezoeken jongeren de ouderen.

Tekst: Musa Tozan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP