De bruggenbouwersbokaal van kinderboerderij naar weggeefschuur

365

De Bruggenbouwersbokaal werd 4 mei 2017 doorgegeven aan Hanjo IJkhout en zal morgen zijn reis vervolgen. De reis begon bij Burgemeester Bort Koelewijn (9 februari). Vervolgens ontvingen de vrijwilligers van Stichting Helpende Handen Roemenie, (‘Jan Post Hal’) op 7 maart de bokaal. Op hun beurt gaven zij de bokaal op 6 april door aan Caroline Temmink gastvrouw en facilitator van de Reyersdam en Yvonne Hofman oprichtster van Kamperlotgenoten. Caroline en Yvonne brachten de bokaal naar kinderboerderij Cantecleer, alwaar Hanjo Eijkhout deze in ontvangst nam.

Ooit was Hanjo IJkhout werkzaam in de Residentiele Jeugdhulpverlening waar hij begeleiding bood aan getraumatiseerde (uithuisgeplaatste) kinderen.  Dit deed hij vanuit de principes van de Browndale methode; ontwikkeld door een Engelse Psychiater Bowlby. Belangrijkste uitgangspunt van deze hechtingstheorie was dat je een kind niet als ‘probleemkind’ moest bezien, maar ‘als een kind/mens met mogelijkheden’.

Hoewel niet meer feitelijk werkend binnen de Residentiele jeugdzorg is deze manier van kijken naar kinderen en mensen terug te vinden in bijna alle activiteiten die er in het Kamper Stadspark op kinderboerderij Cantecleer en de Natuurspeelplaats plaatsvinden.  Waarom Stichting Present Kampen Hanjo uitkoos om de Bruggenbouwersbokaal aan door te geven? Omdat wij, in tal van activiteiten die wij ontmoeten in Kampen, 9 van de 10 keer de naam, locatie en werkzaamheden van Hanjo en zijn Team horen vallen. Een reden om deze zo belangrijke verbinder in Kampen eens in de spotlights te zetten:

Vanaf 1985 heeft hij gepioneerd met de eerste kinderboerderij aan de Buitenbroeksweg waarna in 1997, met hulp en een zeer gevarieerd team van meedenkers en doeners de huidige Kinderboederij aan de Buitensingel 3 in Kampen is gesitueerd.

Een opsomming van de missie en de daarbij horende activiteiten waar bijna letterlijk bruggen worden gebouwd: Nadrukkelijk uitgangspunt daarbij van Hanjo is dat  niet hij of het team, maar de gemeenschap Kampen de richting van de activiteiten bepaalt. Daarbij wilde hij o.a. Gert Breijder als zijn steun en toeverlaat en  niet onvermeld laten:

De stichting Cantecleer, wil door het exploiteren van de kinderboerderij, waar de doelgroepen 6 dagen per week welkom zijn alsmede door middel van de educatieve programma’s een beeld geven van het leven op de boerderij en de omgang met dieren te bevorderen.

Het verbinden van kinderen, volwassenen en senioren aan de natuur door middel van het geven van verantwoordelijkheid aan hen in de zorg voor de dieren, het aanleggen en beheren van de moestuin ism basisschool, het maken van lesbrieven over allerlei thema’s, ruimte bieden aan omgangsregelingen van uit huis geplaatste pleegzorgkinderen en hun ouders , plek bieden aan jongeren die een aantal uren taakstraf moeten uitwerken op last van de kinderrechter, het bieden van plaats aan mensen die er als vrijwilliger hun vaste taak en plaats kunnen innemen en waar de kinderboederij heel belangrijk voor is,  het hergebruiken van grondstoffen in allerlei activiteiten. Het in overleg met een restaurant poten en kweken van oude gewassen en belangstellenden daarover van informatie te voorzien om die op de menukaart in de stad te kunnen serveren, het bieden van de mogelijkheid om kippen te leasen; de hokken worden elders gemaakt, samenwerking met allerlei verschillende organisaties; de kinderboederij als decor voor de volkskerstzang van de Kamper Kribbe, de natuurspeeltuin en de kinderboederij als decor voor het Full Colour festival ism ’t Uukien en anderen. Kampvuur maken in de Nis. Het ruimte bieden aan het organiseren van de Stads- en Buurtcamping ism de Weggeefschuur waardoor kinderen die niet met vakantie kunnen toch 2 nachten midden in de stad een onvergetelijke ervaring in de natuur hebben door er te kamperen, het bieden van mogelijkheden om zelf je pannekoeken te bakken of een BBQ te organiseren met een groep op het terrein. De mogelijkheid bieden om een kinderfeestje te vieren op de kinderboederij etc. etc. etc.  Kortom; een warm kloppend & groen hart van de Gemeente Kampen. Daarnaast werkt Hanjo ook mee, in samenwerking met Fati Sahan, aan en in het Lijsternest Industrieterrein), waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn en er eveneens hergebruik van materialen plaatsvindt; de houten palen waar de oude stadsbrug op gerust heeft zijn recent hergebruikt als bankjes en als eerste aangeboden aan stichting IJsselDelta, de kippen worden door Hanjo gered en gereset uit de bio-industrie en in kippenhokken, konijnenhokken, klaasplankjes etc krijgt allerhande afvalhout een 2e leven.

Hanjo IJkhout; Een bijzondere bruggenbouwer tussen inwoners van Kampen en de natuur in al zijn facetten.

Stichting Present Kampen geeft de bruggenbouwersbokaal deze maand, donderdag 1 juni, door aan Debby Klooster van o.a. Weggeefschuur Kampen. U bent van allen harte welkom om 13.30 uur bij de Weggeefschuur Kampen, Noordweg 146-2 Kampen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP