donderdag, september 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsW en L Opleidingen

W en L Opleidingen

-

Taalcursussen met een Keurmerk
Wiete van Leeuwen en Mariska Weijmer zijn twee bevlogen jonge dames die in Juni 2015 W en L Opleidingen hebben opgericht. Wiete was docent op de ISK (Internationale schakel klassen) en Mariska was werkzaam als klantmanager Inburgering bij de gemeente Kampen. Samen hadden zij al de nodige ervaringen met taal- en inburgeringscursussen. Beiden zagen dat er op veel vlakken nog het nodige verbeterd kon worden. Na veel gesprekken met elkaar en met diverse instanties kwam het idee om zelf een taalinstituut te beginnen. Na het schrijven van een ondernemersplan was op 31 juni 2015 W en L Opleidingen een feit. W en L heeft het Keurmerk ‘Blik op Werk’, dit betekent dat er erkende trajecten worden gegeven. Ook is W en L Opleidingen onlangs gekeurd en heeft vier van de vier sterren weten te behalen. Ook heeft ze een tevredenheidsonderzoek door een extern bureau afgerond met een 8,7.

Met hart en ziel
‘We zijn begonnen met 14 cursisten, en dat zijn er intussen 160.’, aldus Mariska. Ze spreken beiden met veel trots en hart voor ‘de zaak’. Het gaat daarbij om meer dan het geven van de verplichte taalcursussen, ook het contact met de cursisten en helpen bij het vinden van een plek in de Nederlandse samenleving is een essentieel onderdeel. Daarbij hoort ook sollicitatietraining. Ook willen ze in de toekomst nog een aanvullende computercursus gaan geven. Op deze manier kunnen de cursisten zich volledig richten op hun toekomst in Nederland. ‘Het is ontzetten leuk als cursisten na de verplichte taalcursus, het staatexamen NT2 doen en zich vervolgens aanmelden bij een hogeschool of universiteit om verder te studeren.’

Cursus op maat
Na de intake bij Mariska volgt er een verder gesprek met Wiete, zij test in hoeverre de cursist zich al kan redden of nog in het geheel niet. Hierbij kunnen andere cursisten als tolk fungeren. Er wordt tijdens de lessen altijd gewerkt in kleine groepjes, met maximaal 5 cursisten. Een lesdag bestaat uit het werken uit werkboeken en schriften, gesprekjes met elkaar en de docent en het werken op een computer. Er zijn ook mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven. Zij beginnen met  een cursus Alfabetisering, deze wordt in 3 niveaus aangeboden. Hierbij worden de beginselen van de Nederlandse taal bijgebracht, zodat de cursist na afloop een eenvoudig formulier kan invullen of een bewegwijzering kan lezen. Alles wordt afgestemd op het niveau en de snelheid waarbij men leert.

Meer dan een diploma
Regelmatig organiseren ze bij W & L Opleidingen leuke activiteiten zoals bijvoorbeeld een sportdag, een Ladiesonly avond, een stadswandeling of bijvoorbeeld deelname aan de Avond4daagse. Dit alles vergroot de saamhorigheid en de participatie in de maatschappij.

De eerste groep cursisten ontvangt vandaag zijn of haar diploma. Dit alles wordt afgesloten met een feestelijk avond. Op deze avond sprak ik met Tsegay Negassi, een jongeman uit Eritrea. Hij woont sinds drie jaar in Nederland, waarvan twee jaar in Kampen. De cursus bij W en L  is hem goed bevallen. Het contact en de begeleiding van de docenten, maar ook met de medecursisten is erg fijn. Tsegay is enthousiast over het wonen in Kampen. Hij heeft leuk contact met zijn buren, waar hij af en toe een praatje mee maakt. Ook het wonen in Kampen bevalt hem goed. Komend jaar gaat hij beginnen aan zijn opleiding tot timmerman aan het Deltion College in Zwolle. Na het gesprek begeeft Tsegay zeg weer tussen zijn medecursisten, waar hij duidelijk vrienden mee is geworden. De sfeer zit er goed in, er worden cocktails geschonken en een mengelmoes van exotische muziek klinkt uit de luidsprekers. Deze avond is een groot succes. En succesvol en uniek in zijn soort, zo kan ik W en L Opleidingen wel omschrijven.

Voor meer informatie:
website: http://wenlopleidingen.nl
email:

in**@we*************.nl












bezoekadres: Meeuwenplein 5, Kampen
tel: 06 45152929

 

 

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen