‘In de voetsporen van Cor Adema’

855

‘Mensen moeten weer leren verwonderen, als een kind leren kijken.’ Cor Adema, die al jaren gids van onze stad is, blijft zich verwonderen over het Middeleeuws erfgoed dat Kampen rijk is.

Als jong ventje zag hij de indrukwekkende stadsmuren waar de leraren van de katholieke school hem vol passie over vertelden. Een aantal jaren later werd hij zelf die verhalende leraar: hij nam zijn leerlingen mee naar buiten en liet ze ervaren hoe onze stad na al die jaren dezelfde is gebleven. Cor raakte steeds meer in de ban van de schatten van Kampen en dook tijdens zijn studie geschiedenis in de tijd van de Azteken, Perzen, Romeinen en Grieken om uiteindelijk in het Kampen van de Middeleeuwen uit te komen.

Maar waar de stad beschermd, en ook beperkt wordt door haar muren, lijkt de interesse van de stadsgids onbegrensd. Hij stapte van de (kunst)geschiedenis over naar de Raad in Kampen: Dé plek om zijn liefdeg voor Kampen te laten horen. Want dat Cor verliefd is op Kampen mag geen geheim meer heten en heeft zelfs Thea Beckman in de pen doen klimmen. Met haar beroemde Hasse Simonsdochter, De Stomme van Kampen, Het wonder van Frieswijck en Gekaapt heeft onze geliefde stad een eervolle plek op de kaart gekregen. Maar wat de grondvesten rondom Kampen pas echt heeft doen opschudden, waren de bijzondere muurreclames: Samen met Bart Oost e.a. wist Adema de authentieke muurreclames in oude staat te herstellen. Van der Put’s beschuit is krachtbeschuit wist de landelijke pers te bereiken vanwege zijn ambachtelijke manier van restauratie. Van heinde en ver kwamen journalisten naar Kampen om een glimp op te vangen van de trekpleisters op de muren. Adema, die maar wat trots was op de belangstelling voor zijn stad, leidde de journalisten langs alle muurreclames die in de stad te zien zijn. Al gauw begon hij ook te vertellen over de stadsmuren, de imposante kerken, de poorten, het stadsgezicht, de emaille uithangborden, gevelstenen en het water: alles getuigt van de opbouw van Kampen en de strijd om het behoud ervan. Cor wist de journalisten urenlang te boeien en zijn enthousiasme groeide, evenals de groep belangstellenden.

De logische stap naar stadsgids was dan ook snel gemaakt. Maar wie denkt dat alle 500 monumentale schatten in een uurtje te bewonderen zijn, doet de stad en haar erfgoed geen recht. Alleen al het stadsgezicht is het waard om voor stil te staan en het op je in te laten werken. Adema nodigt elke Kampenaar uit om in de middeleeuwse voetstappen te treden en de erfenis op te merken, te waarborgen en te koesteren. ‘Leer verwonderen. Kijk om je heen, er is zoveel moois te zien. En word verliefd.’ Cor Adema, 68 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP