De Botermarkt even in het donker tijdens Nacht van de Nacht

316

Zaterdag 28 oktober vond voor de 13e keer de jaarlijkse Nacht van de Nacht plaats.  In Kampen stond jong en oud stil bij de donkere nacht.

Op uitnodiging van GroenLinks Kampen kwamen de Spiegelbeesten van Willien van Dam in De Sigaar op de Botermarkt, waar zij de bezoekers opriepen om bewuster met licht om te gaan.

Willien: “Ik geloof enorm in de kracht van diermetaforen. Via deze raadgevers ga ik het gesprek met het publiek aan over duurzaamheid.”

Het interactieve programma zorgde bij het jonge publiek en de volwassenen inderdaad voor voldoende gespreksstof. Op de vraag welk dier een plaats zou moeten krijgen in de Kamper raad, koos het publiek unaniem voor de visionaire giraffe, de havik (iemand die geen blad voor de mond neemt) en uiteraard de wijze uil die zich inleeft in alle posities.

Waarom staat GroenLinks zo uitgebreid stil bij De Nacht van de Nacht?
Fractievoorzitter Nieke Jansen: “Wij grijpen dit jaarlijks evenement aan om stil te staan bij de waarde van de nacht en van het donker. Er is veel lichtvervuiling. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kassen en reclameborden die ’s nacht onnodig branden. Dit licht kan best wat vaker uit. Dit is niet alleen goed voor je energierekening. Mensen, natuur en de aarde hebben er baat bij.”

Aan het eind van de voorstelling, namen de spiegelbeesten de bezoekers mee naar buiten, het plein op. Door het roepen van de Oude-Wijze-Uilenspreuk ‘Kwadimefosis’ doofden de gemeente Kampen en omliggende ondernemers 1 voor 1 alle lichten op de Botermarkt. Zo werd de kracht van het donker ervaren. De kinderen waren zichtbaar onder de indruk.

Video Nacht van de Nacht

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here