Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een nieuwe prestatieovereenkomst af te sluiten met de Stadsgehoorzaal voor de periode 2018 tot en met 2021. De Stadsgehoorzaal sluit hun jubileumjaar af met recordcijfers. Nog nooit eerder kwamen er zoveel bezoekers naar de Stadsgehoorzaal als in het seizoen 2016-2017; meer dan 70.000. Het college zet de samenwerking in vol vertrouwen voort.
In lijn met de gemeentelijke Cultuurnota is in de overeenkomst veel aandacht besteed aan lokale en regionale samenwerking met andere culturele -, maatschappelijke – en onderwijsorganisaties.
In de overeenkomst is vastgelegd welke bijdragen de Stadsgehoorzaal levert aan het gemeentelijke beleid op het gebied van theater- en podiumkunst, citymarketing en maatschappelijke opgaven. Daarnaast is aangegeven welke faciliteiten de gemeente hiervoor beschikbaar stelt in de vorm van subsidie en accommodatie.
Burgemeester Bort Koelewijn: “Sinds de verzelfstandiging van de Stadsgehoorzaal in 2014, is de Stadsgehoorzaal erin geslaagd door ontwikkeling van veel ondernemerschap en oog hebben voor de maatschappelijk-sociale functie van het theater, uitstekende prestaties te realiseren. Ik zie dat de Stadsgehoorzaal steeds meer een plek wordt waar voor alle groepen in onze samenleving interessante programma’s en voorstellingen aangeboden worden. De Stadsgehoorzaal als een plek voor ons allemaal. Dat juich ik van harte toe.”
In de afgelopen jaren heeft de Stadsgehoorzaal zich steeds meer ontwikkeld tot een theater voor de stad. De focus ligt op wat er in Kampen op kunstgebied nodig is. Zo waren er in het afgelopen seizoen ruim 500 activiteiten, waarvan 14 Kamper amateurproducties. Daarnaast herbergt de Stadsgehoorzaal creatievelingen die het theater nodig hebben voor hun kunsten, zoals Vuur en Vlam producties, het Filmhuis, Het Verhalenhuis, Alioune Diagne, interieurontwerper Adriaan Stam en nog een aantal andere Kampenaren. Deze samenwerkingen leveren vruchtbare resultaten op, zowel de kunstenaars als de Stadsgehoorzaal gedijen onder de kruisbestuiving.
De Stadsgehoorzaal geeft professionals de mogelijkheid om met ondersteuning van plaatselijke en landelijke subsidies gezamenlijke producties te maken. Dit heeft onder andere enkele producties opgeleverd zoals ‘Waterman’ en ‘Onvoorwaardelijk’. Om ook semi-professionals de mogelijkheid te geven om podiumervaring op te doen, is het Kamper theater een plek voor studenten van het conservatorium en andere kunstenaars die op weg zijn om profs te worden.
De Stadsgehoorzaal wil de komende jaren ook gebruiken om de maatschappelijk-sociale mogelijkheden die kunst biedt, verder te ontwikkelen. Zo zijn er voorstellingen voor vluchtelingen, is de Stadsgehoorzaal actief tijdens de week van de eenzaamheid, komen kinderen van het Kamper Vakantie Komite jaarlijks film kijken, wordt een voorstelling over Alzheimer geproduceerd, bieden ze maatschappelijke stages aan en stellen ze het gebouw (vrijwel) gratis ter beschikking aan activiteiten die de Kamper samenleving ondersteunen. Samen met de partners in Sambiq wordt deze functie de komende jaren nog versterkt.