Onheilspellende conclusie onderzoek parkeergarage Buitenhaven

3613

‘Ingezonden’

Door heiwerk werklaag extra verontreinigd!

De redactie van Kampenonline werd deze week benaderd door ing. Arno Scheltinga, bedrijfskundig adviseur en als hoger veiligheidskundige betrokken bij Van Dieren en de branchevereniging NVAF te Harderwijk, met de mededeling dat de conclusies die getrokken worden in het artikel in De Brug over de heiproblematiek rond de te bouwen parkeergarage bij de buitenhaven inhoudelijk niet kloppen. Ing. Scheltinga spreekt in zijn schrijven zelfs over ‘gevaarlijk’

“Ik wil jullie graag op de hoogte stellen van het volgende om hiermee deze zaak beter in perspectief te plaatsen: Het rapport van het (in opdracht van de gemeente) uitgevoerde onderzoek zegt niets over eventueel te treffen maatregelen aangaande de echte risico’s bij heiwerkzaamheden. Het gaat alleen over de bovenlaag; de werklaag. De machinisten zijn vorig jaar niet blootgesteld aan verontreinigde bodem of verontreinigd grondwater. Ze zijn blootgesteld aan gevaarlijke gassen en dampen. Deze stoffen komen naar boven uit de ondergrond, onder de werklaag dus. In deze laag worden palen aangebracht. Deze ondergrond is zeer zwaar verontreinigd, bevat zeer veel puin en een hoge grondwaterstand. Dit heeft reeds al paalbreuk en scheve en gedraaide palen opgeleverd…

De inspectie wilde deze rapportage om aan te kunnen tonen dat door het toedoen van heiwerk de werklaag extra is verontreinigd. Na bijna 12 maanden is dit inderdaad nog steeds te constateren. Dit is een onheilspellende conclusie. Zowel voor de funderingsbranche als Inspectie SZW wordt mijns inziens wederom het bewijs geleverd dat medewerkers, zonder dat te kunnen weten, blootgesteld zijn aan kankerverwekkende en/of giftige stoffen. Ook de werklaag bleek helaas van industrieklasse te zijn en was dus reeds licht- tot matig verontreinigd. De funderingsbranche strijdt dan ook altijd voor een schone werklaag; klasse wonen. Dergelijke situaties geven duidelijk aan waarom dit zo belangrijk is. Alleen op deze manier is achteraf makkelijker extra aan te tonen dat medewerkers mogelijk blootgesteld zijn aan verontreinigde stoffen. Dat opdrachtgevers, ontwerpende partijen en/of aannemers hier klaarblijkelijk niet op zitten te wachten, spreekt boekdelen… De medewerkers moeten nu op last van de arbodienst jaarlijks een specifiek medisch onderzoek ondergaan; in januari voor de tweede keer.

Daarnaast meldt het rapport dat er bijna geen grondroerende activiteiten meer plaats behoeven te vinden. Dit is onjuist. Er moeten nog flink veel palen aangebracht worden! Dat zijn grondroerende activiteiten! Na rectificatie van het vorige rapport van Tauw lijkt nu ook een rectificatie op zijn plaats. Apart…

Wat wel juist is aan het rapport is een zeer belangrijke aanbeveling: de onderzoeksresultaten geven niet de garantie dat alleen bij één paalpositie verhoogde concentraties aanwezig zijn. In feite wordt hier gesteld dat de gehele werklocatie verdacht blijft. Dat is logisch, wisten we al reeds en is niet veranderd. Dit in tegenstelling tot wat in het artikel staat. Ook de titel van het artikel is dus niet juist.

In tegenstelling tot wat wethouder Meijering in het artikel beweert, geeft dit ene onderzoek voor de funderingsbranche geen voldoende inzicht in “hoe nu verder.” Zijn blijdschap is mijns inziens dus onterecht. De bouw van de parkeergarage zal niet extra bespoedigen door dit rapport… Alleen duidelijkheid over de enorme (en onnodige) meerwerkpost (die hard richting de originele aanneemsom gaat) zou dit kunnen… Pas dan komt er een uitvoeringsplan. Met de gemeentelijke verkiezingen in aankomst lijken loze beloften alleen maar stemmen te kosten, of heb ik dat mis?

Het is fijn te vernemen dat de Sinterklaas- en Kerstdagen voor de betrokken medewerkers er anders uitziet/uit zal zien dan vorig jaar. Toen was men zo ziek dat dit aan hen voorbij is gegaan. Aangaande de zieke medewerkers die op RW50 grond van dit project aan het zeven waren, is mij overigens niet bekend hoe het nu met hen gaat.

Als branche streven wij naar een gezonde werkplek voor onze collega’s. Daarnaast moet onze branche aantrekkelijk blijven voor nieuwe aanwas. Wij zijn dan ook zeer blij dat deze problematieken reeds zeer veel aandacht hebben gekregen. De Tweede Kamer-vragen en de aandacht in landelijke en lokale media hebben hier natuurlijk ook aan bij gedragen. Daarom is het zo belangrijk om alles op zijn merites te kunnen beoordelen door volledig geïnformeerd te zijn. 

“Ik heb bovenstaande reeds mondeling medegedeeld aan wethouder Meijering. Dit nieuwe inzicht maakte hem minder blij dan uit het artikel blijkt, zag ik aan zijn gezicht.” Aldus ing. Arno Scheltinga

Uiteraard heeft onze redactie ook de gemeente Kampen om een reactie gevraagd:

‘Alle betrokkenen wensen hetzelfde; de veiligheid van werknemers en omwonenden staat voorop. Grootste belang voor de gemeente is, dat het werk pas een vervolg krijgt als dat op veilige en verantwoorde wijze kan. Het aanvullende onderzoek is op verzoek van en in overleg met de Inspectie uitgevoerd. De Inspectie heeft daarbij aangegeven dat met de resultaten van het onderzoek, in het geval van een verontreiniging, een veilige werkwijze kan worden voorgeschreven wanneer er straks verder gewerkt wordt. Het onderzoeksrapport is aan de aannemer verstrekt die in haar uitvoeringsplan die veilige werkwijze samen met een hogere veiligheidsdeskundige uitwerkt en voor akkoord aan de Inspectie voorlegt. Het onderzoeksrapport heeft bij de gemeente wel vragen opgeroepen over de oorzaak van de aangetroffen verontreiniging. Daarom is de gemeente een aanvullend onderzoek gestart om te proberen helder te krijgen wat de oorzaak zou kunnen zijn. De gemeente wil eerst de resultaten (feiten) van dat onderzoek afwachten voordat het conclusies trekt.‘ Aldus de gemeente Kampen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP