Op weg naar plan van aanpak voor kansen voor havenontwikkeling

277

In 2017 is op initiatief van de gemeenten Zwolle, Meppel en Kampen, samen de logistieke regio, door Arcadis onderzoek gedaan naar de kansen voor havenontwikkeling in de regio Zwolle. Uit het onderzoek komt naar voren dat er een potentiële vraag is naar 28 hectare watergebonden bedrijventerrein. Het college van B&W heeft besloten om de conclusies voor Kampen uit dit onderzoek in 2018 nader te verkennen en de voor- en nadelen hiervan in beeld te brengen.

De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat er vraag is naar 45 hectare watergebonden bedrijventerrein. In de regio is 17 hectare niet verkocht. Dat levert een potentiële uitbreidingsvraag op van 28 hectare. Deze uitkomsten zijn getoetst bij het lokale en regionale bedrijfsleven. De sectoren veevoerder, beton, zand- en grind zijn sterk vertegenwoordigd in de regio en dat verstevigt een groeiverwachting. Ook is er studie gedaan waar die uitbreiding het beste plaats kan vinden.

Uitbreiding kan in Meppel of in Kampen. In Meppel kan dit het snelst gerealiseerd worden. Kampen heeft echter meer mogelijkheden voor grotere en diepere schepen. Bovendien kan de opwaardering van de sluis bij Kornwerderzand en verdieping van de vaargeul over het IJsselmeer een belangrijke impuls betekenen. Tegelijkertijd is een investering in uitbreiding van de haven in Kampen omvangrijker en dus duurder.

Het college heeft zich de afgelopen weken gebogen over de vervolgstappen. Wethouder Geert Meijering: “Deskundigen geven aan dat binnenhavens een grote rol spelen in de regionale economie. Vervoer over water draagt bij aan duurzaamheid en overslaglocaties zijn van belang voor het aantrekken van bedrijven, zowel in Kampen als in de regio. Dit maakt dat er genoeg redenen zijn om vervolgstappen te zetten om de kansen specifiek voor Kampen goed in beeld te krijgen.”

De uitkomsten van het onderzoek zijn nader toegelicht en besproken met leden van de raad en van het college tijdens een “Expertmeeting” in november 2017.

Kampen gaat nu aan de slag met de nadere verkenning van de conclusies uit het onderzoek. In maart 2018 is hiervoor een plan van aanpak gereed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP