Column Centurion – ‘Rechter J.W. du Pon’

299

Op de openbare weg riep een man dat hij een wapen had. Politieagenten doken met gevaar voor eigen leven op de man en probeerden hem het wapen te ontfutselen. Dat ging zeer moeizaam omdat de man, Mitch Henriquez, een beer van een kerel was, die zich hevig verzette en bleef verzetten. De agenten waren gedwongen een nekklem toe te passen. Uiteindelijk gaf de man zich over en bleek dat hij voor lolbroek had gespeeld. Hij bleek geen pistool of een handgranaat bij zich te hebben.

Uiterst tragisch dat de man later in het ziekenhuis overleed. De oorzaak is het zich ernstig verzetten tegen de politieagenten. Indien Henriquez niet leuk had willen doen was er niets gebeurd en indien Henriquez zich niet tot het uiterste had verzet, was er niets gebeurd. De politieagenten hadden te doen met een man die van zich zelf getuigde dat hij een wapen had en daarop hebben de politieagenten -met de kennis van dat moment- met gevaar voor eigen leven de zich hevig verzettende man met de grootste moeite kunnen arresteren. Een daad van moed. (Totaal anders dan de twee politiefunctionarissen die onlangs stonden toe te kijken hoe een Jodenhater de ruiten van een Joods restaurant insloeg.)

Familieleden eisten vervolging van de politieagenten. Ze vergaten blijkbaar dat de veroorzaker van de ellende Henriquez was met zijn opmerking over een wapen te beschikken en zijn weigering zich over te geven. In plaats dat de politieagenten een onderscheiding kregen voor hun moedig handelen, werden ze vervolgd. Rechter J.W. du Pon c.s. veroordeelde de politiefunctionarrissen tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Een ongelooflijke rechterlijke blunder. Rechter J.W. du Pon heeft gemakkelijk praten vanuit zijn fauteuil.
“Ja, ze hadden de nekklem een beetje minder strak moeten toepassen”. (“Gepast” geweld.) Onmogelijk; zo werkt het niet bij het arresteren van een levensgevaarlijke, zich hevig verzettende krachtpatser, die op dat moment -vanwege zijn opmerking over een wapen te beschikken- terecht als levensgevaarlijk moest worden beschouwd. Inmiddels zijn de politieagenten tegen het vonnis van J.W. du Pon c.s.in hoger beroep gegaan.
Naast positieve allochtonen, wonen er in de Haagse Schilderswijk veel gefrustreerde allochtone jongeren zonder afgeronde opleiding. Zij werken niet. Daarvan geven zij de maatschappij de schuld. Zij bezorgen zichzelf daarmee een vals alibi. Dat alibi hebben ze gebruikt om na de fatale dood van Henriquez te kunnen demonstreren tegen de Politie. Dat betekent met stenen naar de Politie gooien, ruiten ingooien, brandstichten en plunderen.
Een rechter is zeer moeilijk te ontslaan, maar rechter J.W. du Pon kan wel zelf ontslag nemen en misschien is er een baantje voor hem als jongerenwerker in de Schilderswijk om zo van zijn naϊeve denken af te komen.

Tenslotte: Het overlijden van Mitch Henriquez is een tragische en droevige zaak. Niemand
heeft zijn dood gewild.

Centurion, 13 januari 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP