Facebookplatform over armoede voorziet in grote behoefte

988

Drie maanden geleden begon Janita Tabak in een opwelling de besloten facebookgroep Rondkomen in Kampen. De groep die inmiddels is uitgegroeid tot een actief platform over geldzorgen, is bedoeld voor iedereen die soms moeite heeft om rond te komen. Ook mensen die door hun (vrijwilligers)werk te maken hebben met het onderwerp zijn actief in de groep. Er worden praktische tips uitgewisseld, advies gegeven en er is altijd wel een luisterend oor.

Janita Tabak: “Drie maanden geleden las ik op facebook een noodkreet van Patricia Klaus, een jonge moeder die door een ongeplande zwangerschap, alimentatiestrijd en verhuizing in acute geldnood kwam. Haar verhaal raakte me. Ik zocht contact met haar en kwam tot de conclusie dat onze maatschappij voor veel mensen erg ingewikkeld in elkaar zit. Als je kopje onder dreigt te gaan in geldnood dan vormen al die potjes, regelingen en toeslagen een ondoorzichting woud. Er is hulp maar veel mensen weten niet waar ze moeten aankloppen. Ik dacht dat een laagdrempelige groep op Facebook met lotgenoten, vrijwilligers én professionals een eerste stap zou kunnen zijn om mensen weer op weg te helpen”.

Patricia Klaus: “Ik was de eerste die lid werd en inmiddels ben ik beheerder. Toen ik in november mijn noodkreet op Facebook zette was ik ronduit in paniek. De huur moest betaald worden en ik heb 3 kleine kinderen. Ik klopte aan bij de gemeente maar ze konden me door hun strakke regels niet helpen. Wat moet je dan doen? Als deze groep er toen was geweest hadden de leden mij gerust kunnen stellen, mij aan eten kunnen helpen en me kunnen vertellen bij wie ik wel kon aankloppen. In paniek denk je minder goed na. Ik wist echt niet dat er zoveel mogelijkheden zijn.”

Janita: “In de gemeente Kampen zijn er veel organisaties en vrijwilligersinitiatieven die hulp bieden. Stichting Welzijn doet bijvoorbeeld uitstekend werk maar binnenlopen aan de Vloeddijk om daar hulp te vragen kan doodeng zijn. Daarentegen is de Facebookgroep heel laagdrempelig. Je vraagt of je lid mag worden en dan kan je thuis vanachter je laptop, je vraag stellen. Er is altijd wel iemand online, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Lotgenoten en professionals helpen je dan verder. Als je van anderen hoort dat stichting Welzijn hen zo goed geholpen heeft dan wordt de drempel weer een stukje lager”

Patricia; “Voor mensen met geldproblemen is de schaamte heel groot. Dat is niet nodig, want het kan echt iedereen overkomen. Het mooie vind ik dat er in de groep steun en begrip is voor elkaar en dat er niet wordt geoordeeld. Vorige week was er een vrouw uit een andere gemeente die haar verhaal deelde. Zij zag nog amper lichtpuntjes. Rondkomen in Kampen ging achter haar staan, met steunende, liefdevolle reacties maar ook met praktische tips. Als je in de groep hoort dat er anderen ook uit dat dal zijn gekomen dat geeft hoop en daar word je weer strijdbaar van! Het gevoel dat je niet alleen bent en dat het goed kan komen, dat kan het verschil maken.”

Janita: “De groep is besloten omdat we een bepaalde mate van veiligheid willen bieden. Als je een vraag stelt blijft dit in de groep. Mensen kunnen dus alleen lid worden als ze een verzoek doen. We hebben geen toelatingseisen maar we kijken wel of iemand uit de gemeente Kampen komt of lokaal gebonden is. We hebben nu 300 leden en zijn met drie beheerders. We zijn niet streng en we hebben geen regels want we vinden dat alles besproken mag worden, mits er respect is voor elkaar. En dat is er! Er is een grote onderlinge betrokkenheid.”

Patricia: “Ja dat is opvallend, er wordt volop met elkaar gedeeld, ook voedsel en spullen. Elke dag voegen we nieuwe leden toe, we groeien nog steeds. Dat is mooi maar het is ook veelzeggend dat er zo’n behoefte is aan dit platform. Het blijft ook niet bij de facebookgroep alleen. Ik ben nu met een aantal leden bezig met het ontwikkelen van een website waar we allerlei informatie willen bundelen. Ook zien we dat er belangstelling is vanuit andere plaatsen in het land. Een landelijke groep zien we trouwens niet zitten, elke gemeente heeft zijn eigen regelingen en potjes. Rondkomen in Kampen moet vooral lokaal blijven!”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here