GGD en huisarts positief over PrEP (hiv preventie), mits er medische begeleiding is

385

Sinds enige tijd is er PrEP beschikbaar: een nieuwe ontwikkeling die het mogelijk maakt hiv en aids te voorkomen. Een mooie ontwikkeling, maar het gebruik van PrEP is helaas niet helemaal zonder risico’s. GGD IJsselland en huisarts Kees Pricker vragen daarom aandacht voor de noodzakelijke medische begeleiding bij het gebruik van PrEP.

Wat is PrEP?
PrEP (pre- expositie profylaxe) is een virusremmer die een hiv infectie kan voorkomen. De meest gebruikte PrEP bestaat uit één pil: Truvada. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Dat zijn voornamelijk mannen die seks hebben met mannen.

PrEP via je huisarts of internet?
Kees Pricker, huisarts in Deventer: “PrEP was tot voor kort erg duur en mensen zochten alternatieve routes om hun medicijn te bemachtigen: via internet of eigen import uit het verre oosten en Zuid-Amerika. Maar dat is nu niet meer nodig, want sinds begin dit jaar is er een producent op de Nederlandse markt gekomen die PrEP aanbiedt voor € 47,95 voor 30 pillen. Je kunt de medicatie gewoon via je huisarts en apotheek krijgen. Het voordeel daarbij is dat je huisarts het gebruik van PrEP dan ook beter kan begeleiden. Want het is belangrijk om het middel volgens voorschrift in te nemen en je regelmatig medisch te laten controleren. Het gaat dan met name om het controleren van de nierfunctie.”

Regelmatig laten testen op soa en hiv blijft belangrijk
Harriette van Buel, verpleegkundige seksuele gezondheid bij GGD IJsselland: “Het is erg belangrijk om therapietrouw te zijn: dus PrEP in te nemen volgens schema. Anders is er geen garantie dat je geen hiv oploopt. PrEP beschermt ook niet tegen andere soa zoals chlamydia, gonorroe en syfilis. Het blijft voor risicogroepen dus belangrijk om je regelmatig te laten testen op soa en hiv.”

Wil je meer weten?
Wil je meer weten over PrEP? Of vraag je je af of PrEP ook een goede optie is voor jou? Neem dan contact op met je huisarts of met team seksuele gezondheid van GGD IJsselland, via telefoonnummer 038 – 428 16 00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP