Stap aan boord van ons nautische verleden tijdens Sail Kampen 2018

360

KAMPEN – De Kamper Kogge uit de Middeleeuwen, De Halve Maen uit onze Gouden Eeuw en het Statenjacht Utrecht uit 1746. Sail Kampen 2018 biedt bezoekers een bijzonder kijkje aan boord van ons nautisch verleden. Toegegeven, het gaat om replica’s, maar ze zijn met veel aandacht voor detail opnieuw tot leven gewekt. De schepen presenteren zich tijdens de Vlootschouw op 30 maart tijdens de start van Sail.

De vlootschouw begint om 18.00 uur en duurt tot 19.30 uur en staat garant voor een spectaculair schouwspel, met een grote hoeveelheid bijzondere schepen die zich dikwijls met volle zeilen presenteren aan het publiek. De vlootschouw wordt vanaf de kade muzikaal begeleid door de Steelband van het Korps Mariniers. Luitenant-kolonel der marniers, commandant van de Van Ghentkazerne én Kampenaar Jan ten Hove nemen de vlootschouw af, in gezelschap van burgemeester Bort Koelewijn, gedeputeerde Eddy van Hijum en de vicevoorzitter van Sail Kampen Bart-Jan Gardebroek.
Een van de talloze historische schepen die op de deze dag de IJssel bevaart is Het Statenjacht De Utrecht. Statenjachten werden in de periode van 1650 tot 1850 gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen. Deze zeilschepen waren dan ook, volgens de destijds geldende normen, van alle gemakken voorzien. De schepen waren rijkelijk versierd. Daarmee werd al van afstand aangegeven dat er hooggeplaatste passagiers aan boord waren. Het Statenjacht De Utrecht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, die in de archieven van het Scheepvaartmuseum verbleven.
Het schip is sinds de tewaterlating in 2003 een graag geziene gast tijdens grote (sail)evenementen. Van mei tot en met september wordt De Utrecht verhuurd als (zeilende) locatie voor bedrijfsuitjes, familiedagen en andere evenementen. Kijk voor meer informatie op: www.statenjacht.nl. Aan boord van het schip zit een eetcafé waar tijdens Sail gegeten kan worden. Kijk op www.sailkampen.nl voor meer informatie.

VOC-schip
We kunnen tijdens Sail Kampen 2018 nog verder terug in de tijd. Als De Halve Maen toch eens kon praten. Het VOC-schip zou bloedstollende verhalen kunnen vertellen over stormen, ontdekkingsreizen, ontmoetingen met Indianen, zeegevechten en scheurbuik. Gelukkig kent de aanwezige nieuwe bemanning van de Halve Maen al deze verhalen ook. In een persoonlijke rondleiding nemen zij bezoekers mee op een ontdekkingsreis aan boord van het museumschip. Van de kombuis naar het vooronder.
De Halve Maen is een replica van het echte schip dat in 1609 gebruikt werd door Henry Hudson om er de Oostkust van Noord-Amerika te ontdekken. De eerste replica van de Halve Maen lag tijden lang in de wateren voor New York, waar het Amerikanen herinnerde aan de Hollandse roots van New York. In 1934 brandde het schip af, waarna in 1988 een nieuwe replica gebouwd werd. In 2014 werd het schip voor een periode van vijf jaar naar Hoorn gehaald, waarvoor het schip een transatlantische reis moest maken.

Kamper Kogge
De Kamper Kogge herinnert ons eraan dat Nederland lang voor de Gouden Eeuw al een belangrijke rol speelde in de handel op zee. Niet onder aanvoering van steden als Amsterdam, maar onder het bewind van Hanzesteden als Kampen, dat al zeer welvarend was voordat Amsterdam een rol van betekenis ging spelen. Naast een strategische ligging van de stad en een flinke portie doortastendheid van haar inwoners, was de Kogge onmisbaar voor deze ontwikkeling. De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van deze handelsschepen uit de veertiende eeuw.
Dit zijn slechts drie van de vele schepen die meevaren tijdens de vlootschouw, er is zoveel meer: van Topzeilschoener de Brandaris tot De barkentijn antigua. Kijk op www.sailkampen.nl om het volledige overzicht van de schepen te zien. Hier kunnen ook alvast tickets gekocht worden, zodat bezoekers verzekerd zijn van een plekje aan boord van één van de vele historische rondvaartschepen.
Sail Kampen 2018 vindt plaats van 30 maart tot en met 2 april.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP