Dr. Schaepmanschool gaat voor het groenste schoolplein van Overijssel

493

Een heuvel met een glijbaan en een tunnel, schooldieren, een moestuin-bloementuin, een boomhut en een waterpomp. Dat zijn volgens de leerlingen van de Dr. Schaepmanschool dé elementen voor een uitdagende en inspirerend natuurlijk schoolplein. De school doet mee met een wedstrijd van de provincie Overijssel en ziet dit als een kans voor het verduurzamen van het schoolplein. Daarnaast wil ze graag dat de kinderen ervaren dat -hoe groot of klein ze ook zijn- ze zelf de wereld een beetje mooier kunnen maken.

Wedstrijd provincie Overijssel
De Dr. Schaepmanschool in Kampen is één van de 55 scholen uit Overijssel die zich aan hadden gemeld voor de wedstrijd van de provincie Overijssel ‘Groen, groener, groenst’ – Het groenste schoolplein van Overijssel. Van al deze scholen gaan er 25 door naar de ontwerpfase. En de Dr. Schaepmanschool is er daar één van!

Vies worden, gelukbeleving en plezier
Een mooi groen decor is niet het enige argument waarom de school uit Kampen meedoet aan deze actie van de provincie. Een meer natuurlijke omgeving is belangrijk voor de gezondheid en zorgt voor een betere gelukbeleving. Het is goed voor zowel de cognitieve, motorische als sociale ontwikkeling van een kind. Het stimuleert onder meer anders bewegen, risico’s nemen, creativiteit, het bewust worden en leren van en in de natuur. Maar bovenal is het gewoon LEUK.

Samen aan de slag
Maar hoe ontwerp je nu zo’n bijzonder schoolplein? Dat doe je uiteraard samen. Alle klassen van de school brachten dan ook mooie en leuke ideeën in voor hun schoolplein. Dat deden ze aan de hand van de vraag: “Waar word jij blij van?”. De groepen 6 en 7 staken daarna de handen uit de mouwen bij een ‘zandbaksessie’. Met echte materialen verwerkten ze de wensen van hun medeleerlingen in een 3D schoolplein in de vorm van een maquette. De stageleergroep koos vervolgens uit de diverse ontwerpen vijf unieke elementen: een heuvel met een glijbaan en een tunnel, schooldieren, een moestuin-bloementuin, een boomhut en een waterpomp.

Vier leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 gaan met hulp van een aantal ouders en leerkrachten met die elementen aan de slag. Onder begeleiding van Landschap Overijssel ontwikkelt dit ontwerpteam een plan voor het groenste schoolplein van Overijssel. Een deskundige jury bepaalt vervolgens eind april of het plan van de Dr. Schaepmanschool hoort bij de beste drie van de provincie.

En of ze nu winnen of niet, er ligt straks in ieder geval een prachtig zelf gemaakt ontwerp voor een nieuw groen plein waar de school de komende jaren aan kan werken. De leerlingen van de Dr. Schaepmanschool kunnen niet wachten!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here