Op donderdag 12 april brachten 40 meisjes van vijf scholen uit de regio een bezoek aan Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Een dag bol van activiteiten waarbij de leerlingen zelf de handen uit de mouwen staken met het bouwen van een mobiele waterkering in Kampen. Het bezoek was onderdeel van de landelijke Girlsday: een initiatief van VHTO voor meisjes van 10 tot 15 jaar. VHTO is het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek en zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten.
Het landelijke evenement Girlsday vindt jaarlijks plaats en staat bol van activiteiten speciaal door en voor ‘Girls’ georganiseerd. Met de deelname aan Girlsday probeert het waterschap vroegtijdig in the picture te komen bij deze latere baanzoekenden.
Zo leerden afgelopen donderdag 40 jonge meiden meer over het waterschap en de mobiele waterkering in Kampen. Leerlingen van Stad en Esch, Carmel College Salland, Talentstad, Talentstad Zwartsluis en het Ichtus in Kampen ervaarden zo aan den lijve hoe het is om als vrijwilliger van de Hoogwaterbrigade Kampen de kering op te bouwen.
Leuke prijs bij zware regenbui
Naast het opbouwen van een deel van de waterkering kregen de (hopelijk) toekomstige Women for Water verschillende presentaties. Ook stond er een andere uitdaging te wachten: onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat een straat onder water komt te staan bij een zware regenbui. Voor de school met het meest originele idee is er een leuke prijs.
Girlsday 2018
Niet alleen bij het waterschap deden meisjes mee met Girlsday, in het hele land gingen meer dan 11.000 meiden aan de slag bij ruim 350 bèta-, technische en ICT-bedrijven. In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie.
VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek organiseerde Girlsday 2018 in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.