De aandacht voor personen met verward gedrag neemt de laatste jaren toe. Het is voor iedereen belangrijk om te weten waar je terecht kunt als er zorgen zijn om mensen met verward gedrag. Vanaf 1 september 2018 kunnen professionals en inwoners dit 24/7 melden bij team VIA van GGD IJsselland.
Bemoeizorg
De werkzaamheden van team VIA (Vangnet, Informatie en Advies) noemen we ook wel Bemoeizorg. Het team probeert mensen te helpen die zorg nodig hebben maar zelf geen zorg willen (ook wel zorgwekkende zorgmijders). De trajectbegeleiders van team VIA bepalen niet hoe een ander zijn leven moet inrichten, maar denken mee en grijpen in bij situaties die je voor niemand wilt.
24/7 hulp bij verward gedrag
Ook bij personen met verward gedrag kan team VIA helpen. Zo kan het team bijvoorbeeld meedenken met een politieagent die met een persoon met verward gedrag te maken heeft. Dit kan vanaf 1 september ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekeind.
In Zwolle is het afgelopen jaar een proef geweest met de 24/7 bereikbaarheid van team VIA. Dat is goed bevallen en vanaf 1 september wordt de proef gedurende een jaar uitgebreid naar meer gemeenten in de regio: Ommen, Hardenberg, Dalfsen, Steenwijkerland, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Hattem, Olst-Wijhe en Raalte.
Anneke Bijstra, operationeel specialist bij de politie, team Zwolle is erg blij met de samenwerking: “We hebben vertrouwen in team VIA. Als we daar iets melden, dan wordt het ook opgepakt. Het is ook fijn dat de professionals van team VIA mee kunnen denken met de agent ter plaatse. Want mensen met verward gedrag horen niet in een politiecel. Het is goed als we het op een andere manier kunnen oplossen.”
Annet Jansen, trajectbegeleider bij team VIA van GGD IJsselland legt uit hoe ze kan helpen: “Mijn collega’s en ik kunnen de agent adviseren bij complexe situaties rondom verwarde personen. We kunnen meedenken wat in het specifieke geval de beste oplossing is. Soms is het nodig dat iemand naar de crisisdienst gaat, maar soms is het ook voldoende om de persoon te kalmeren en af te spreken dat iemand de volgende dag langskomt.”
Maak jij je zorgen om iemand?
Niet alleen politie en andere professionals kunnen melden bij team VIA. Iedereen kan een melding doen. Maak jij je zorgen om iemand waar het niet goed mee gaat, maar die geen hulp wil? Of maak je je zorgen om iemand met verward gedrag? Misschien is het goed om Bemoeizorg van de GGD in te zetten.
Professionals, familie of buren merken vaak als eerste dat het niet goed gaat met iemand. Het is belangrijk om zo’n signaal te melden, voordat de situatie ernstig wordt. Iemand kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen.
Hoe kun je melden?
Je kunt telefonisch een melding doen via 038 – 428 15 50 of via een meldformulier op de website van GGD IJsselland. Team VIA beoordeelt de melding en bepaalt of er een traject volgt of dat er andere mogelijkheden zijn.
Op de foto: