Kampen sluit overeenkomst met consortium over dossier ‘grondbank’

230

Gemeente Kampen sluit overeenkomst met consortium De Dijken over dossier ‘grondbank’

Het college van B&W Kampen heeft met enkele voorbehouden een zogeheten parapluovereenkomst gesloten met het consortium De Dijken BV voor een evenwichtige verdeling van de kosten door grondaankopen die in het verleden gedaan zijn.

Het consortium had tot en met 28 februari 2014 de gelegenheid gekregen van de Kamper gemeenteraad om in te stemmen met het voorstel van de gemeente om het grondbank dossier voor wat betreft het verleden af te wikkelen. Het consortium heeft ingestemd met het voorstel en de parapluovereenkomst is door beide partijen op 28 februari 2014 getekend. Het college van B&W heeft hier op 4 maart haar goedkeuring aan verleend.

Voorbehouden
In de overeenkomst zijn enkele voorbehouden gemaakt. Deze hebben met name betrekking op een toets op staatsteun, onderzoek naar vrijstelling van belastingen (BTW en overdrachtsbelasting) en het opstellen van een uitwerkingsovereenkomst. In de uitwerkingsovereenkomst worden de gemaakte afspraken gedetailleerd vastgelegd. Er wordt onder andere precies in vastgelegd op welke locaties het consortium 1025 woningen mag realiseren in de komende jaren en of en hoe de gronden gelegen boven de Hanzelijn (Zwartendijk) worden verkocht. Ook worden er afspraken in vastgelegd over onderzoek naar de mogelijke ontwikkeling bij
’s-Heerenbroek/Stadshagen, in samenspraak met de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Daarnaast moet de uitwerkingsovereenkomst afspraken bevatten over mogelijke samenwerking tussen consortium en gemeente op de locatie Reeve, in het geval de gemeenteraad in 2016 besluit tot ontwikkeling van woningbouw in Reeve over te gaan.

Afgesproken is dat er in principe op 1 oktober 2014 invulling gegeven moet zijn aan de voorbehouden van de overeenkomst, voordat de overeenkomst definitief in werking treedt. Zowel de gemeente als het consortium moeten hun goedkeuring geven aan de nadere invulling van de voorbehouden. Het sluiten van de parapluovereenkomst betekent dat er een minnelijke afwikkeling van het grondbank dossier mogelijk is.
Wethouder grondzaken Gerrit Jan Veldhoen vind het positief dat een langslepend en lastig dossier gesloten kan worden. “We kunnen nu een punt gaan zetten achter het verleden en stappen zetten naar de toekomst.”

Financiële gevolgen
Het daadwerkelijk sluiten van het dossier ‘grondbank’ leidt in totaal voor de gemeente Kampen tot een negatief resultaat van 8,3 miljoen euro. De afgelopen twee jaar heeft de gemeente al een voorziening getroffen van 5,1 miljoen euro. Er resteert nu nog een bedrag van 3,2 miljoen (bijdrage aan het consortium) waarvoor een voorziening getroffen moet worden. Dit wordt meegenomen in het proces van het opstellen van de jaarrekening 2013.

Aanleiding
Vanaf 2005 was de gemeente in gesprek met het consortium over de strategische verwerving van gronden in de gebieden Onderdijks II, Zwartendijk, ’s-Heerenbroek en Mastenbroek. Een idee was om een gezamenlijke grondbank op te richten om meer regie te krijgen op de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties in Kampen. Het consortium heeft gronden aangekocht in Kampen Zuidwest en geleverd aan de gemeente. Er is toen geprobeerd om afspraken te maken tussen gemeente en consortium om gezamenlijke grondexploitaties op te stellen voor diverse locaties. Dit is niet gelukt, ondanks veelvuldige overleggen en onderhandelingen.

De gemeenteraad heeft in 2009 met de vaststelling van de Structuurvisie besloten om bepaalde gebieden in de gemeente aan te wijzen als woningbouwlocatie en het gebied Zwartendijk te bestemmen als reserve bouwlocatie. Daarnaast is ook de crisis op de woningmarkt van invloed geweest. Deze ontwikkelingen hebben een rol gespeeld bij het niet tot stand komen van een gezamenlijke grondbank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP