Door Alex de Jong @ Attest Communicatie
Kampen kleurt de laatste tijd erg groen. Te groen, vindt menigeen. Op diverse plaatsen staat het onkruid flink hoog. Leuk voor de bijen, vinden sommigen. Een doorn in het oog van velen. Daarom stond het groenonderhoud onlangs op de politieke agenda. ‘Er komen blijkbaar veel signalen uit de stad dat het allemaal wel wat netter mag’, aldus wethouder Jan Peter van der Sluis. Toch zal er weinig veranderen. De reden is simpel: het geld is op.
Kampen een walhalla voor onkruid? Struiken en heesters die wel wat vaker geknipt mogen worden? Het gaat niet anders worden. ‘We hebben als college aangegeven best wel te willen onderzoeken hoe het anders kan’, zo vertelde de verantwoordelijke wethouder, ‘maar nu het voorlopige onderzoek aantoont dat het opschroeven van ‘basis’ naar ‘plus’ al ruim een miljoen euro gaat kosten, hebben we besloten dat verder onderzoek niet zinvol is.’ Dit in het licht van de bezuinigingsoperatie waar de gemeente voor staat, zo stelde hij. ‘Ik snap de wens van de raad en het zou ook wel mijn wens zijn, maar we gaan niet verder met het onderzoek en trekken onze eerdere toezegging (om alles in kaart te brengen, red) in.’ Uiteindelijk is er (toch) geen geld om het groenonderhoud naar een hoger plan te tillen. Dat maakt ook verder onderzoek overbodig, zo is de boodschap.
Onvoldoende
De gemeente Kampen kent drie onderhoudsniveaus: laag, basis en hoog. Sinds 2019 is de norm voor het groenonderhoud in de binnenstad weer hoog. Basis is gericht op een sobere, duurzame instandhouding. Hoog is vooral netter: heestervakken worden vaker geschoffeld, graskanten worden vaker gestoken en gazons worden vaker gemaaid.
Volgens Kampen Sociaal, WD en SGP is het onderhoudsniveau ‘basis’ voor het openbaar groen niet voldoende. Geregeld vragen mensen uit diverse wijken om beter onderhoud van bomen en struiken, aldus de drie fracties. Zij vroegen de gemeente voorbereidingen te treffen om het groenonderhoud in de wijken op niveau ‘basis plus’ te brengen en hierbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een bijstandsuitkering in te schakelen.
Beleving
Overigens wil het college nog wel een nuance aanbrengen: ‘De opmerking van Kampen Sociaal, WD en SGP dat het onderhoudsniveau in de wijken vroeger hoger was, is vooral een beleving. Onze onderhoudsnorm voor openbaar groen in de wijken en kernen is altijd basis geweest. De algemene indruk van ons openbaar groen is volgens de tweejaarlijkse schouw in de laatste tien jaar dan ook niet echt veranderd.’ Ook nu wordt dat, gezien de ‘lege schatkist’ van de gemeente, niet anders.
(Foto’s – archief Kampenonline)