Zwanen voeren strijd op de Europa-allee

Soms moet je de natuur een handje helpen.

1292

Vorige week ontstond er een gevaarlijke situatie op de rotonde Europa-Allee/Loriéstraat/Acacialaan. Enkele zwanen staken de weg over en gingen op de rotonde de strijd met elkaar aan. Hierbij ontstond een gevaarlijke verkeerssituatie.

 

Zwanen zijn dieren die hun territorium verdedigen en daarbij enorm agressief kunnen worden. Het maakt daarbij niet uit wie of wat er in hun leefgebied komt. Gedurende de broedperiode zal het mannetje zijn vrouwtje en het nest beschermen tegen ongenode gasten. Als de jonge zwanen geboren zijn, zullen zij hun jongen beschermen en bewaken. Voor de zwanenfamilie moet er genoeg voedsel in het territorium zijn om alle monden te kunnen voeden. Wie wil komen eten bij zwanen in een naburig territorium zal dan ook agressief verwijderd worden.

Na de winterperiode worden de jongen weggestuurd uit het territorium van hun ouders. Zij moeten dan zelf op zoek gaan naar een eigen territorium en een partner om zelf jongen op de wereld te zetten. Dit wegsturen kan ook gepaard gaan met agressief gedrag.
Omwonenden hebben de strijdende zwanen van de rotonde bij de Europa Allee gehaald. Nadat dit gelukt was, ging de strijd in het water gewoon verder.

Uit angst dat de strijd ten koste zou gaan van een zwanenleven, is de Zwanengroep Zuid-Holland gebeld voor advies. De omwonenden hebben ze gebeld omdat ze hun 10 juni ook uitstekend hebben geholpen met een soortgelijke situatie met dezelfde zwanenkoppels.
Van de Stouwe verteld: “Om 10.10 uur is de dierenambulance gebeld. Zij hadden geen tijd want ze waren bezig met een andere klus. Ze zouden contact opnemen als ze klaar waren.
Rond 11.00 uur heb ik Erwin van het vogelasiel in Kampen gebeld. Ook hij kon niet komen kijken want hij was druk met het verzorgen van de vogels in het vogelasiel. En hij zei: “Daar ben ik ook niet voor, ik ben alleen voor de dieren die in het asiel zijn.”
Dus toen hebben we toch besloten om te vragen of de mensen van Zwanengroep Zuid-Holland wilden komen helpen. En zij zijn direct in de auto gestapt. Wij hebben intussen twee uur lang geprobeerd de zwanenkoppels uit elkaar te houden. Vader zwaan was al gevlucht naar een andere sloot, maar moeder en de jongen werden nog steeds aangevallen.”
Na een rit van bijna twee uur kwamen de mensen van de Zwanengroep Zuid-Holland eraan. Even is er geprobeerd via de kant de zwanen te vangen maar al snel heeft Edwin Vosselman (van de zwanengroep) zijn boot ingezet. Met een touw met lakens eraan is er een lijn gespannen over het water en zo zijn de zwanen naar de hoek gedreven. Daarna kon Edwin ze één voor één uit het water halen.
Van der Stouwe: “Inmiddels waren ook de dames van de dierenambulance gearriveerd. Ze gaven aan dat ze geen verstand hebben van zwanen, maar ze wilden erg graag helpen. Samen hebben we de zwanen in de zwanentassen gedaan en gingen ze de dierenambulance in. Daarna hebben we moeder zwaan met haar zes pullen bij de vader gebracht.
Door veel mensen wordt gezegd: “Dit is de natuur en laat ze hun gang gaan.” In de natuur is dat ook zo, maar niet in dorpen of steden waar hoge beschoeiingen zijn aangelegd. Ook door gebrek aan voedsel en een goede rustplek verplaatsen de zwanenkoppels zich en komen zo in elkaars vaarwater. We hopen nou dat het rustig blijft tussen de beide koppels!
Wij zijn erg blij dat de Zwanengroep Zuid-Holland ons opnieuw zo snel wilde komen helpen!”

De knobbelzwaan is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels  die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn knobbelzwaan beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de knobbelzwaan is in Nederland geregeld in de Wet Natuurbescherming. Deze wet verbiedt:

  • Het opzettelijk doden of vangen van de vogels
  • Het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten, rustplaatsen en eieren van vogels, of het wegnemen van nesten.
  • Het rapen en onder zich hebben van eieren van vogels.
  • Het opzettelijk storen van vogels.
  • Het bezit, het vervoer, en de handel in vogels, dood of levend, dan wel delen of producten daarvan.

Van der Stouwe: “Soms moet je de natuur een handje helpen. De zwanen zijn het waard!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP