filosofieavond bij de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder

290

‘Eigen meester, niemands knecht’

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – Al enkele jaren worden zijn filosofie-bijeenkomsten bijzonder gewaardeerd en druk bezocht. Ze zijn inmiddels een vast onderdeel van het seizoenprogramma van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder (VvV). Avonden waarbij leuke gesprekken plaatsvinden. Ook dit seizoen is Bart Wallet daarom weer hun vaste huisfilosoof. Hij zet bezoekers dit jaar aan het denken over thema’s die allemaal met “vrijheid” te maken hebben. De filosofieavond vindt plaats op donderdag 28 november in Levensbron aan de Vloeddijk 62.

‘Er is geen filosoof die zoveel invloed heeft gehad op de westerse cultuur, samenleving en zelfs de theologie als Friedrich Nietzsche. Een van de belangrijkste fragmenten uit zijn zeer gevarieerde  en uitgebreide filosofische nalatenschap is het verhaal over “de dolle mens” die op klaarlichte dag een lantaarn opsteekt, de markt opgaat en roept “Ik zoek God! Ik zoek God” om daarna verbijsterd de moord op God te verkondigen’, vertelt Bart. ‘De boodschap van Nietzsche is dat de mens na de dood van God totaal op zichzelf is aangewezen. Hij moet zichzelf verwerkelijken zonder de hulp en troost van God. Enkele vragen die dit oproept rond de vrijheid van de mens bespreken we vanavond: Is er nog een moreel kompas als er geen God meer is die ons de wetten voorschrijft? Is het onze verantwoordelijkheid dictatoriale regimes te dwingen het volk vrijheid te geven? “Eigen meester, niemands knecht”, kan dat?

Donderdag 28 november, Levensbron, Vloeddijk 62, vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis. Wel wordt een euro voor koffie en/of thee gevraagd. De laatste avond vindt plaats op 9 januari.

Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving. Vrijzinnigen vertellen niemand hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP