Ook de cursus ”Kampen in Oorlog” is na de eerste avond uitgesteld in verband met het rondgaan van het coronavirus .
De cursus is verplaatst naar vijf woensdagavonden in september (02, 09, 16, 23 en 30). Dan zitten we alweer in een periode met afnemend licht en wordt de cursus in omgekeerde volgorde afgewerkt:
In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid, verdiept cultuurZIEN zich in het onderwerp oorlog en de stad Kampen. Iedere cursusavond wordt het onderwerp oorlog vanuit een andere invalshoek bekeken. Op woensdagavond 02 september, om 19.30 uur start de vijfdelige cursus ”Kampen in oorlog” met de stadswandeling ”Joods leven in Kampen”.
1. woensdag 02 september: stadswandeling ”Joods leven in Kampen”
Een stadswandeling over een volledig verdwenen onderdeel van de Kamper cultuur. Tijdens de wandeling worden verhalen vertelt over joodse inwoners van Kampen. Hoe zij verdreven werden uit het middeleeuwse Kampen en eind 16e eeuw terugkeerden op verzoek van het stadsbestuur, over de bloei van de Isrealitische Gemeente in Kampen en over de teloorgang in de 20e eeuw. Startpunt van de wandeling: het Muntplein t.o. ingang Bovennieuwstraat.
2. woensdag 09 september: fietstocht ”Relicten van voorbije strijd”
Een fietstocht langs overblijfselen van oorlogsvoering in het verleden. Het Kamper station werd in de 19e eeuw gebouwd op de restanten van een 16e eeuwse schans voor de stadsbrug. Vanaf deze schans voert de fietstocht langs de stadsmuur met torens, bolwerken en het oude schootsveld van de stad aan de landzijde. Het gaat over monniken, wolfskuilen en kanonnen. Uit modernere tijd dateren kazernes en een enkele kazemat. Startpunt van de fietstocht: station Kampen, verzamelen bij de trap.
3. woensdag 16 september: lezing ”Vrouwen in verzet”
Geschiedenis, zeker die over oorlogen, gaat bijna alleen over mannen. Vijfenzeventig jaar na de laatste oorlog in Nederland is het tijd de aandacht te vestigen op Kamper vrouwen, die opstonden tegen het hen opgelegde lot. Wie waren zij? Het grootste deel van de lezing wordt besteed aan vrouwen in ”het verzet”.
4. woensdag 23 september: lezing ”Kampen vestingstad”
Kampen had eeuwenlang als enige IJsselstad een brug over de rivier. In oorlogstijd voldoende reden voor inname van de stad. Hoe zag de vesting Kampen er uit? Wat vertellen afbeeldingen ons over het onderhoud van de vestingwerken?
5. woensdag 30 september: lezing Kampen in oorlog
Tijdens de laatste avond passeren de verschillende oorlogen waarbij Kampen betrokken is geweest de revue. Van oorlogen met lokale heren via opstand tegen de landsheer en bezetting van de stad door buitenlandse troepen, eindigt de avond met de tweede wereld oorlog. Hoe verder de avond vordert naar de huidige tijd , hoe minder zeggenschap de stad blijkt te hebben over de oorlogsvoering.
Cursuslocatie voor de lezingen is buurthuiskamer ’t Brieschend Peerd, Buitennieuwstraat 17. Tijd 19.30 – 22.00 uur.
Nog niet aangemeld voor deelname? Inschrijven kan tot en met 26 augustus 2020 via
ku***@cu*********.nl
of bel met (038)331 10 24. De deelnamekosten per avond bedragen € 25, – p.p., voor de gehele cursus van 5 avonden € 100, – p.p., maximaal 15 deelnemers per avond. Op dit moment zijn er nog enkele plekken per avond vrij.