Nynke van der Wal nieuwe directeur Stedelijk Museum Kampen

693
Nynke van der Wal fotograaf Alex Mulder.

Een nieuwe baan beginnen in coronatijd, starten met een gesloten museum en online kennis maken met je nieuwe collega’s. Het overkomt kunsthistorica Nynke van der Wal, die vanaf 2 april de nieuwe directeur is van het Stedelijk Museum Kampen. “Het voelt bijna surrealistisch, maar gelukkig heeft het team me virtueel welkom geheten en wegwijs gemaakt.”

Nynke van der Wal (36) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in vroeg Nederlandse kunst. Ze werkte bijna tien jaar bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam waarvan de laatste 7 jaar als Hoofd Documentatiecentrum. Ruim 2,5 jaar geleden kwam ze naar Zwolle en was ze directeur van een aantal creatieve broedplaatsen. ‘Maar de museumwereld bleef toch trekken en daarom ben ik heel enthousiast over deze nieuwe uitdaging bij het SMK’.

Verbindende rol

“Het Stedelijk Museum Kampen vertelt aan de hand van unieke kunstwerken en objecten het verhaal van de rijke geschiedenis van de gemeente Kampen; één waar Kampen heel trots op mag zijn. En dat in twee prachtige gebouwen die ook een belangrijk onderdeel uit maken van die geschiedenis. Daarbij gaat het bij het SMK niet alleen over toen, maar ook over nu. Linkjes tussen verleden en heden. Het SMK is het Museum van de stad. Dat vind ik mooi. De geschiedenis van de stad maken we ook nu nog met zijn allen en het museum speelt daar een mooie, verbindende rol in.”

Ook op sociaal vlak verbindt het museum. ‘Het is eigenlijk een grote familie met al onze enthousiaste vrijwilligers. Zij zijn erg betrokken bij het SMK en bij elkaar. Van de 120 vrijwilligers is er een groot aantal dat zich al vanaf de opening van het museum in het Nieuwe en Oude Raadhuis in 2009 voor ons inzet. Iets waar de stafmedewerkers bijzonder blij mee zijn. “Zonder hun inzet zou het museum er heel anders uit zien.”

Prikkelen

Van der Wal wil de mooie verhalen vertellen aan de hand van objecten en collectie-presentaties, waarbij jong en oud bereikt en geraakt worden. In het museum, maar ook daarbuiten en digitaal. Prikkelende wisseltentoonstellingen met hedendaagse kunst en kunstenaars blijven ook op het programma staan. “Daarbij mag het soms best een beetje schuren.”

Ammehoela!

Vanaf eind maart zou het museum de vrijheid vieren met de expositie Ammehoela! 75 jaar vrij zijn. Juist door corona zijn we beperkt in onze vrijheid. Als straks het museum weer open mag is het des te meer een reden om stil te staan bij de betekenis van vrijheid.

Wanneer de expositie opent is nog niet bekend, maar het SMK hoopt dat de tentoonstelling in ieder geval in de zomer te bezichtigen is. Achter de schermen is het personeel hard bezig om het museum in te richten op de 1,5 meter maatschappij. Op de website en op social media laat het museum weten wanneer er nieuws is.