Vrijzinnigen brengen Pinksteren naar gemeente met ‘hybride evenement’

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

340

In deze tijden van corona moet je, als je als kerk je mensen wilt bereiken, creatief zijn. Dus verzorgde voorganger Anneke van der Velde de achterliggende periode ter inspiratie twaalf podcasts en twee livestream kerkdiensten zonder publiek. Op tweede Pinksterdag (1 juni) heeft ze nu een ‘hybride evenement’ in de Sint Annakapel gepland staan.

Hier kunnen maximaal dertig leden en belangstellenden weer een ‘gewone’ kerkdienst bijwonen. Tegelijkertijd wordt het gefilmd en kan er via livestream door andere belangstellenden worden meegekeken. ‘Ik weet zeker dat de oude muren van deze kapel zoiets nog nooit hebben gezien’, aldus een enthousiaste Anneke.

Sint Annakapel
‘De regels rondom corona worden weer iets versoepeld’, vertelt ze. ‘Fijn. Nu kunnen we toch een dienst met Pinksteren houden.’ Een belangrijke dienst, ook voor de vrijzinnigen, zo blijkt. ‘We vieren dan de komst van de Geest van (hernieuwde) inspiratie en verbinding.’ Wat dat betreft, zo zegt ze, is het wel heel erg toepasselijk dat juist nu de coronamaatregelen versoepeld worden en mensen weer – met maximaal dertig – bij elkaar mogen komen.

Omdat het Verenigingsgebouw van de Vrijzinnigen zelf geen dertig mensen – met een afstand van anderhalve meter tot elkaar – kan herbergen, is besloten om uit te wijken naar de Sint Annakapel aan de Broederstraat. ‘Hier kunnen we de mensen veilig en conform de regels van het RIVM een plekje bieden.’ Dit betekent ook dat er geen samenzang zal zijn, om zo eventuele besmetting via de lucht te voorkomen. ‘Er zal geneuried worden, samen met de zang van de zangeres die op grotere afstand van een ieder zal staan.’ Nelleke Rombout en Chaja Wonsoff zullen de dienst met hun zang verlevendigen. Organist Henk van Marle zorgt voor de muzikale ondersteuning. Henk Jans brengt zijn coronalied ten gehore. ‘En we staan stil bij de mensen – in onze kring en daarbuiten – die de afgelopen periode zijn overleden.’

Reserveren noodzakelijk
Omdat de Pinkerdienst normaliter veel meer dan dertig bezoekers trekt, zal de dienst ook worden gefilmd en tegelijkertijd live worden getoond. Een ieder die niet kan komen, of dat om gezondheidsredenen liever niet wil, kan dan toch de dienst bijwonen. Tot slot roept ze mensen wel op om haar te mailen om een plekje te reserveren. ‘Op de bonnefooi langskomen en hopen op een plekje, mag, maar we kunnen echt niet meer dan dertig mensen toelaten. Om teleurstelling te voorkomen is reservering gewenst. En hoest je, heb je koorts of voel je je niet lekker, dan blijf je natuurlijk thuis en kijk je gewoon live met ons mee.’ Opgave kan via

ve******@pl****.nl











.

Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Ze gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Zij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat ze proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving. Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat ze niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.