Voorzitter Veiligheidsregio IJsselland schrijft verantwoording aan gemeenteraad: tevreden, maar ook met gemengde gevoelens

Ingezonden bericht

214

In een verantwoordingsbrief aan de raden van de gemeenten die deel uitmaken van Veiligheidsregio IJsselland heeft voorzitter Peter Snijders teruggeblikt op de afgelopen maanden waarin de crisisorganisatie actief was. Normaliter schrijft de Wet Veiligheidsregio’s voor dat deze verantwoording aan het einde van de crisis afgelegd wordt, maar Snijders heeft er voor gekozen om, met het zomerreces voor de deur, de raden tussentijds te informeren.

In de verantwoording blikt de voorzitter terug op de keuzes die gemaakt zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de start van de crisis, de bestrijding van de ziekte, de communicatie, het toepassen van noodverordeningen en het denken over scenario’s die helpen in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Het document laat zien dat de crisisorganisatie in een mum van tijd van 0 naar 100 is gegaan, en sindsdien continu in hoge snelheid heeft geopereerd, waarbij zij meebewogen met de actuele gebeurtenissen.

Gemengde gevoelens
Voorzitter Peter Snijders is erg tevreden met het werk dat in de afgelopen tijd verzet is, maar heeft gemengde gevoelens. “Het is een indrukwekkende periode geweest. Als iemand een halfjaar geleden had gezegd dat we te maken zouden krijgen met een pandemie, had dat onvoorstelbaar geleken. Toch werd het in een razend tempo onze realiteit. We kregen te maken met ziekte, met dood, met eenzaamheid, met onzekerheid over de toekomst. Onze samenleving is hard geraakt door het coronavirus, en dat gaat mij aan het hart. Tegelijkertijd ben ik trots op het team dat zich in de afgelopen tijd dag en nacht heeft ingezet voor de inwoners van IJsselland, waarbij verschillende organisaties nauw hebben samengewerkt in de crisisorganisatie.”

De toekomst
Hoewel het er enige tijd op leek dat de nieuwe noodwet vanaf 1 juli in werking zou treden waarmee de GRIP4-status opgeheven zou worden, bleek dit toch niet haalbaar. En dat betekent dat in de komende tijd de GRIP4-status van kracht blijft en daarmee de huidige crisisorganisatie in stand blijft. Maar dat ziet er anders uit dan een paar maanden geleden: “De maatregelen zijn inmiddels dusdanig versoepeld dat de nadruk vooral ligt op het houden van anderhalve meter en het omkijken naar elkaar. En dat blijft ongelofelijk belangrijk. We hebben de ruimte die we nu hebben met elkaar verdiend. Maar een nieuwe besmettingsgolf ligt, tot er een vaccin beschikbaar is, altijd op de loer. Ik zou de inwoners van onze regio IJsselland dan ook willen meegeven om te genieten van de zomerperiode, maar ook om waakzaam te blijven en te blijven letten op elkaar” aldus Peter Snijders.