Het college heeft een aanpak voor personen met verward gedrag vastgesteld. Iedere gemeente in Nederland is verplicht om voor 1 oktober zo’n plan klaar te hebben. Aanleiding vormt de groeiende aandacht voor personen met verward gedrag. De aanpak is in samenwerking met verschillende partijen en gemeenten opgesteld. Belangrijk onderdeel is een meldpunt. Hier kan iedereen 24 uur per dag, zeven dagen in de week een zorgelijke situatie rondom iemand met verward gedrag melden.
Onder personen met verward gedrag verstaan we mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade toebrengen. Het gaat om mensen met complexe problemen die gedrag vertonen dat anderen niet begrijpen. Hieronder kunnen bijvoorbeeld mensen met psychische problemen, verslavingsproblemen en dementie vallen.
Doel van de aanpak is dat er een goede samenwerking is tussen partijen die een rol hebben rondom een persoon met verward gedrag. Dit varieert van het moment van signaleren van verward gedrag, het regelen van passend vervoer en passende opvang tot de nazorg van de persoon.
Eén meldpunt voor iedereen, 24 uur per dag, zeven dagen in de week
Het is voor iedereen belangrijk om te weten waar je terecht kunt als er zorgen zijn om mensen met verward gedrag. Belangrijk onderdeel van de aanpak is dat er sinds 1 september één 24/7 meldpunt is bij GGD IJsselland. Hier kunnen inwoners en professionals 24 uur per dag, zeven dagen per week terecht om (zorgen om) mensen met verward gedrag te melden. Het kan gaan om een familielid, buurman of collega, maar ook om iemand die je toevallig tegenkomt.
Melden kan telefonisch via (038) 428 15 50 of digitaal op www.ggdijsselland.nl. De medewerkers zijn bereikbaar voor het beantwoorden van vragen, het delen van zorgen, meedenken en adviseren bij complexe situaties op momenten dat het nog niet helder is welke zorgen aanwezig zijn of wanneer hulpverlening niet betrokken is.
Voor acuut gevaar of levensbedreigende situaties blijft 112 uiteraard van toepassing.
De aanpak is in samenwerking met organisaties op het gebied van zorg en welzijn opgesteld. Zo is de gemeente Kampen in gesprek gegaan met de politie, het Veiligheidshuis, zorgorganisaties en de woningcorporaties. Daarnaast zijn met tien andere gemeenten in de regio IJsselland afspraken gemaakt voor onderdelen uit de