zaterdag, april 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsAardbevingen door gasboringen in IJsselmuiden?

Aardbevingen door gasboringen in IJsselmuiden?

-

Het zou zo maar kunnen. Er is namelijk een opsporingsvergunning voor koolwaterstoffen verleend voor het gebied genaamd IJsselmuiden Kijk hier

Wim Rill, raadslid en kandidaat 7 voor GroenLinks: “Vorig jaar is door de gemeenteraad onze motie ‘Kampen schaliesgasvrij’ aangenomen. Energiebedrijf Vermilion laat weten dat het hier om de traditionele manier van aardgaswinning gaat. Door Groningen weten we nu waar dit toe kan leiden. Daarnaast is de stap naar de winning van schaliegas een stuk kleiner als de boortorens er al staan en de infrastructuur aangelegd is. Een uiterst ongewenste ontwikkeling.”

SCHALIEGAS

Een hot maatschappelijke thema, sinds buitenlandse energiebedrijven opeens ook in Midden- en Zuid-Nederland vergunningen hebben aangevraagd om te gaan boren naar schaliegas. Omdat de winmethode (‘fracking’) veel milieuschade kan veroorzaken, groeit de weerstand. Maar wat is schaliegas eigenlijk? En hoeveel zou er dan in de Nederlandse bodem zitten?

Schaliegas is aardgas dat zit opgesloten in schalie, een hard gesteente. Winning van schaliegas kan daarom niet door simpelweg te boren, er moet ook worden ‘gefrackt’. Enorme hoeveelheden water en chemicaliën worden dan in de bodem gespoten om scheuren te veroorzaken in het gesteente. Dit gaat gepaard met grote risico’s voor het milieu, het klimaat en de veiligheid. De baten zijn tegelijk gering.

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen