Afscheid van de Noorderkerk

Laatste kerkdienst en overdracht aan Westerkerk

Ruim anderhalf jaar geleden besloot de Algemene Kerkraad de Noorderkerk te sluiten. Daarmee liep de Hervormde Gemeente Kampen vooruit op een uitgebreid proces waarin uiteindelijk besloten werd welke kerkgebouwen te sluiten en hoe verder te gaan en op te trekken met de Gereformeerde Kerk. Beide kerkgenootschappen leveren een kerkgebouw in.

NoorderkerkOp de tijdelijke sluiting in oktober 2014 volgde op Hervormingsdag een herhaling (zie onderaan) van een bekende actie van Luther in het verleden. In oktober 2015 werd besloten tot definitieve sluiting na een gebouwenadvies waarnaar toen met spanning werd uitgekeken (zie onderaan). Aanstaande zondag 5 juni 2016 wordt in een speciale kerkdienst afscheid genomen van de Noorderkerk, die een eeuw geleden voor de Brunneper gemeenschap werd gebouwd. De dienst vangt aan om 15u00 en daarin zal voorgaan ds. Wilbert Dekker, die in 2014 zelf nog maar kort aan de Noorderkerk verbonden was als opvolger van ds. Eijsenga.

Brunneper BieblDe Noorderkerkgangers gaan nu naar de Broederkerk en de Westerkerk. De wijkgemeente van de Hervormde Broederkerk werkt samen met de Westerkerk toe naar een federatie (zie onderaan). Tijdens de afscheidsdienst zondag zullen diverse zaken, die de eredienst aangaan, naar de Westerkerk overgebracht worden, zoals de kanselbijbel, de doopvont en het Avondmaalgerei. De Noorderkerk is klaar voor de afscheidsdienst want alles ligt en staat er alsof er vorige week nog een dienst was. Afgelopen woensdag heeft het kostersechtpaar Van ’t Ende voor de laatste keer de Noorderkerk schoongemaakt. Of de afscheidsdienst aanstaande zondag druk bezocht zal worden, is afwachten. Sommige gemeenteleden reageren met de woorden: ”Ikke zundag noar de Noorderkarke? Mooi niet. Ze e’m doar de boel compleet in één keer dicht e’gooid. Ik goa d’r niet meer ene.”

NoorderkerkZie ook:
Kerken samen op weg naar federatie Kampen-Noord
Hervormde Gemeente laat Noorderkerk vallen
Brunneper Luther bepleit Noorderkerk
Website Noorderkerk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*