woensdag, april 24, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsAfstemming schoolbesturen en gemeenten essentieel

Afstemming schoolbesturen en gemeenten essentieel

-

Schoolbesturen en gemeentebesturen in de regio IJsselland+ willen nauw gaan samenwerken als het gaat om de zorg voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben in en buiten de scholen. Aanleiding is de invoering van het Passend Onderwijs en de decentralisatie jeugdzorg, waarmee de verantwoordelijkheid voor ondersteuning aan kinderen en gezinnen bij schoolbesturen en gemeenten komt te liggen.

Scholen krijgen de opdracht om elk kind een passende onderwijsplek te bieden. Gemeenten worden verantwoordelijk voor hulp aan jeugdigen en ouders in gezin, wijk en buurt. Vanwege de vele raakvlakken is goede afstemming en nauwe samenwerking essentieel. Wethouder Lidi Kievit: “De komst van de nieuwe taken creëert nieuwe verhoudingen en nieuwe mogelijkheden voor gemeenten en schoolbesturen om de handen ineen te slaan rond de zorg voor onze kinderen, jongeren en gezinnen. Door nog meer samen te werken kunnen we er voor zorgen dat we elkaar aanvullen en versterken. Het gaat immers vaak om dezelfde kinderen die ondersteuning in en buiten de school nodig hebben. De ondersteuning heeft meer effect als deze goed op elkaar is afgestemd en elkaar aanvult en versterkt. Een grote, maar waardevolle uitdaging”.

Ondersteuningsplannen
De Wet Passend onderwijs verplicht regionale samenwerkingsverbanden om afspraken te maken over de manier waarop zij voor alle leerlingen in hun regio zo goed mogelijk ondersteuning willen realiseren. Deze afspraken leggen zij vast in een ondersteuningsplan. Om te zorgen voor een goede afstemming tussen de ondersteuning in het onderwijs en de jeugdzorg zijn samenwerkingsverbanden en gemeenten vervolgens verplicht om overleg te voeren over dit plan voordat het wordt vastgesteld en richting onderwijsinspectie gaat. Eind deze maand gaan zowel de samenwerkingsverbanden basisonderwijs als voortgezet onderwijs in deze regio in overleg met de gemeenten. Wethouder Kievit zal hierbij de gemeente Kampen vertegenwoordigen.

De ondersteuningsplannen moeten op 1 mei 2014 zijn vastgesteld en bij de onderwijsinspectie zijn ingediend. Na vaststelling gaan de gemeente en de plaatselijke schoolbesturen met elkaar in gesprek gaan over de lokale uitwerking. Later dit jaar worden ook gemeenten verplicht om over hun plannen met betrekking tot de jeugdzorg overleg te voeren met het onderwijs.

Convenant
Daarnaast hebben het onderwijsveld en de gemeenten in de regio IJsselland+ de intentie uitgesproken een convenant met elkaar aan te gaan waarin afstemming en samenwerking geregeld wordt tussen de onderwijsinstellingen en de gemeenten als het gaat om de zorg voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben in en buiten de scholen.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen