Afvalcontainers ook in Hanzewijk naar 40 liter

Deze week hebben alle bewoners van de Hanzewijk een brief van de gemeente ontvangen waarin wordt gemeld dat de inwerpopening van de ondergrondse restafvalcontainers verkleind worden van 60 naar 40 liter. De gemeente zegt dat alle containers in de gemeente een inwerpopening van 40 liter hebben en dat zij meer uniformiteit hierin willen.

“Wij signaleren dat er steeds meer afval gescheiden wordt en daardoor huishoudelijk restafval afneemt. Om te voorkomen dat restafval te lang in of bij de woning blijft liggen en voor ongezonde toestanden zorgt, hebben wij gekozen voor de 40 liter inwerpopening. Daarnaast is het vervoeren of tillen van een zak van 60 liter zwaarder dan een zak van 40 liter”, aldus de brief van de gemeente.

Het verkleinen van de inwerpopening zorgde eerder voor ophef bij de bewoners in de binnenstad. De containers bleken veel te klein. Het advies van de gemeente was toen om de zakken slechts voor tweederde te vullen, ofschoon voor elke storting wel het gehele tarief blijft gelden. De containers hebben volgens veel gebruikers een te kleine inwerpopening’. Al geruime tijd houd het de gemoederen bezig en is nog niet iedereen het er over eens of het systeem (goed) werkt.

Nu zijn de bewoners van de Hanzewijk dus aan de beurt. De ombouw van de container zal plaatsvinden op 18, 19 en 20 april

Update 14 april:
Hierboven staat vermeld dat “voor elke storting wel het gehele tarief blijft gelden”. Dit is niet juist. De gemeente Kampen hanteert voor huishoudelijk restafval een tarief per liter. Een storting in een ondergrondse restafvalcontainer van 60 liter kost € 2,50 per keer en bij de 40 liter kost het € 1,66 per keer. Ook in de Hanzewijk zal het tarief na verkleining van de inwerpopening dus worden aangepast van € 2,50 naar € 1,66 per keer.