Archeologisch vondst Noordweg gesloopt

Unieke sluis vermorzeld en verwijderd

De historische vondst van een sluis in Brunnepe is vandaag onder de sloophamer gevallen. Een voor alle betrokkenen zeer onverwachtse wending van zaken waarmee onomkeerbaar een stukje Kamper historie de nek om is gedraaid.

Ondanks publicaties en steunbetuigingen (of juist dankzij) om dit stukje geschiedenis te bewaren is de Kamperschutsluis (eerder per abuis Cellesluis genoemd) vandaag vakkundig gesloopt en opgeruimd. Gisteren, zondag, kwamen nog dagjestoeristen kijken naar de sluis die onverwachts opdook bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een parkeerdek tegenover de Buitenhaven in Brunnepe. De uitwatering keer- en schutsluis uit 1878 was een vinding van Johannes Swets Azn., directeur van de Kamper Stadswaterwerken, waarbij voor het eerst een stalen schuifdeur was toegepast.

Kamperschutsluis

Stichting BEB, die als eerste een pleidooi deed voor gedegen archeologisch onderzoek en behoud waar mogelijk, is ontzet en geschokt. In navolging van BEB pleitte ook SSK (Stichting Stadsherstel Kampen) voor behoud in een brief aan het College van B&W. Deze brief was dus aan dovemansoren gericht of de aannemer heeft op eigen houtje opgetreden. Op dit moment is er nog geen reactie van één van de betrokken partijen bekend. Afgelopen week was de sluis verder uitgegraven, zoals op onderstaande laatste foto is te zien.

Kamperschutsluis

Zie ook:
Secretaris HSSN duidt grote waarde gevonden sluis in Brunnepe (video)
Historische vondst aan Noordweg dreigt verloren te gaan
Archieffoto van de uitwatering schut- en keersluis tussen Buitenhaven en stadsgracht (Singel)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673