woensdag, april 24, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsBeleefdag toont de unieke kant van 650-jarig Kampereiland

Beleefdag toont de unieke kant van 650-jarig Kampereiland

-

 

Relaxed per fiets, boot of auto langs natuur, boerenerven en outdoor-spelen

Het Kampereiland biedt een groeiend aantal bezoekers prachtige natuur, water, cultuurhistorie en een adembenemend vergezicht over weids boerenland. Speciaal vanwege 650 jaar Kampereiland heeft de Stadserven samen met de Kampereilanders een Beleefdag georganiseerd. Deze feestelijke dag vindt plaats op zaterdag 7 september aanstaande. Tijdens de Kampereiland Beleefdag zullen de bezoekers de unieke kant ontdekken  van dit bijzondere historische gebied in de IJsseldelta! Per fiets, boot of auto kunnen zij relaxt langs natuur, outdoor-spelen en boerenerven trekken.

 

FS091210_02

 

Zelfs voor hen die denken het gebied goed te kennen, heeft de organisatie enkele bijzondere  verrassingen in petto.  Staatsbosbeheer  en Natuurmonumenten hebben de afgelopen jaren namelijk hard gewerkt aan het versterken van de natuurwaarden op de eilanden in het Ketelmeer en in de rietlanden van het Zwarte Meer. Deze gebieden worden nu voor het eerst, en voorlopig nog eenmalig, opengesteld  voor een breed publiek. Een niet te missen kans voor iedereen die wel eens wil weten wat er allemaal te zien is in de Natura2000-gebieden rond het Kampereiland.

Ook lokale ondernemers hebben enkele verrassende activiteiten ontwikkeld. Zij komen met nieuwe en enerverende wateractiviteiten. Wat te denken van een rondvaart met d’Olde Zeeroute over het Ketelmeer of een comfortabel tochtje met de Havana over het Ganzendiep van Kampen naar biologische Zuivelboerderij Erf 1, een van de oudste erven op het Kampereiland? Hier kan jong en oud zich vermaken met knuffelvarkens aaien en leren hoe eerlijke zuivelproducten worden gemaakt.  Erf 1 is teven  het startpunt voor een mooie wandeling over het nieuwe dijkpad langs het Ganzendiep. Deze wandeling, vanaf de Mandjeswaardbrug tot aan het Kleemanspontje, gaat op de Beleefdag voor het eerst open voor publiek. Tevens zijn hier kano’s te huren voor een tochtje over Goot of Ganzendiep.

Programma

De vroege vogels nemen bij het ochtendgloren eerst een kijkje bij de grote karperviswedstrijd in het Noorddiep, georganiseerd door Hengelaarsvereniging Ons Vermaak. Vervolgens start het programma om 10.00 uur met talrijke vaak unieke en inspirerende activiteiten. Bij het rietdepot aan het einde van de Stikkenpolderweg is er elk uur een rondleiding door de buitendijkse rietlanden aan het Zwarte Meer. Binnendijks is er een natuurfestijn met vogelringen, jachthondendemonstraties, ganzenproeverij, een natuurinfomarkt en allerlei ‘natuurlijke’ kinderactiviteiten zoals slootbeestjes zoeken en vogelnestjes timmeren.

Balgstuw Ramspol

Ook nabij de Balgstuw Ramspol is een keur aan activiteiten gepland. Zo biedt Staatsbosbeheer de niet te missen kans om vanaf de Ramspol per snelle rubber motorboot naar de Ramspolplaat te gaan. Hier op deze zandplaat, een van de nieuw aangelegde natuureilanden in het Ketelmeer, ontdekt de bezoeker de unieke habitat van allerlei beschermde flora en fauna in een rivierdelta. Tal van bijzondere soorten hebben dit prachtige gebied inmiddels ontdekt. De eilanden zijn een belangrijk broedgebied voor pioniers zoals de strandplevier, bontbekplevier en kluut. Ook de zeearend (als broedvogel), visarenden op de trek, flamingo, zilverreiger en buidelmees laten zich hier zien. Daarnaast komen in het gebied reeën, otters, bevers en de vos voor.

Vanaf de Balgstuw, waarvan het informatiecentrum speciaal voor deze Beleefdag is geopend, pendelt een huifkar met Kampereilander werkpaarden  naar Boerderijwinkel ’t Rechterveld.  Hier is een film te zien over het akkerbouwbedrijf, een springkussen en men kan meelopen met de aardappelrooimachine.  Vanaf de uitkijktoren Jan Nap kan men met telescopen van Staatsbosbeheer diep het Ketelmeer inkijken, om te zien of de zeearend toevallig thuis is, of de grote karekiet.

De liefhebbers van water- en outdooractiviteiten zoals bungee running, pionieren, zeilen of vlotten bouwen, kunnen hun hart ophalen langs het Ganzendiep achter Camping Seveningen. Deze outdoor water en scouting games worden georganiseerd door kanovereniging Skonenvaarder en de scoutinggroepen Gasman en Brunt.

(Fiets)routekaart

Een goede manier om tijdens de Kampereiland Beleefdag te genieten van deze en nog veel meer andere activiteiten, is natuurlijk per fiets. Op een speciaal ontwikkelde (fiets)routekaart staan alle dagactiviteiten aangegeven. Natuurlijk is het ook mogelijk direct per auto de diverse activiteiten te bereiken die op de routekaart staan aangegeven. Voor het afhalen van fietsroutekaarten of het verkrijgen van informatie over activiteiten en toeristische (verblijfs-)mogelijkheden is er een informatiepunt ingericht bij de receptie van Camping Seveningen aan de Frieseweg 7 te Kampen. Hier is ook een restaurant, toilet en parkeerplaats. Camping Seveningen geldt als startpunt voor de fietsroutes.

Het complete dagprogramma met tijdstippen en locaties, staat vermeld op de (fiets)routekaart, te downloaden via www.hetkampereiland.nl.

Foto-facebookactie

Bezoekers van de Kampereiland Beleefdag kunnen op de kersverse facebookpagina van het Kampereiland hun favoriete Kampereilandfoto plaatsen. Inzenders maken kans op mooie prijzen. Wie op www.facebook.com/HetKampereiland de meeste ‘likes’ krijgt verdient een heerlijk weekendarrangement op het Kampereiland. Tevens worden tien pakketten met overheerlijke Kampereilander streekproducten verdeeld.

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen