Berging IJsselkogge (deel 14):
De grote dag van de lichting

Kogge zal een paar dagen in Kampen te bezichtigen zijn

Zonder tegenvallers zal vandaag de IJsselkogge na zeshonderd jaar weer boven water komen. Vijf jaar is hier naartoe gewerkt en bijna vier maanden geleden begon de daadwerkelijke bergingsoperatie (zie deel 3). Na de twee kleinere schepen, die erbij lagen, is nu het topstuk aan de beurt voor lichting en er is belangstelling tot ver over de landsgrenzen. Als alles goed gaat, zal de IJsselkogge een paar dagen voor het Van Heustzplein te zien zijn voordat naar Lelystad gaat voor onderzoek en conservering.

lichting IJsselkoggeBurgemeester Koelewijn is in zijn nopjes met het besluit om de IJsselkogge een paar dagen aan het publiek te tonen alvorens het naar Batavialand getransporteerd wordt. De kogge is de afgelopen dagen extra van binnen versterkt tegen de druk van de spanbanden rondom het schip, waarmee het omhoog wordt gehesen. Naast het intact blijven tijdens het hijsen, is de tweede  grote vraag hoe het zal reageren op licht en lucht. Sowieso zal het scheepswrak nat gehouden worden. Om die reden zou projectleider Wouter Waldus regen verwelkomen al zullen bezoekers en kijkers daar anders over denken. Naast museum Nieuw Land bij de Bataviawerf in Lelystad is een speciale conserveringshal gebouwd (zie deel 11) voor onderzoek en conservering. Naar verwachting zal dat proces drie jaar in beslag nemen.

conserveringshal IJsselkoggeTot twaalf uur blijft de Koggewerf het domein van pers en genodigden. Dan zullen pers en genodigden met de Veerman van Kampen het water opgaan. Deze rondvaartboot ligt al afgemeerd bij de Koggewerf. Volgens de laatste planning zal om 11u30 de 200 ton zware knalgele bok op het werkponton beginnen met hijsen en als dit spoedig verloopt, kan de IJsselkogge na een uur uit de IJssel oprijzen. Vanaf twaalf uur is het publiek welkom op de Koggewerf. Voor de bezoekers worden er veel activiteiten georganiseerd en ook zal AvonTura, de (improvisatie)toneelgroep van Ventura, wederom acte de presence geven (zie deel 12).

Ventura IJsselkoggeDe internationale pers zal in ieder geval door CNN vertegenwoordigd zijn en vanuit de landelijke pers door tenminste EenVandaag. Uit de regio zullen TV Oost en Omroep Flevoland verslag doen en lokaal zal KampenOnline in samenwerking met Kampen.nl een live stream verzorgen die op beide websites te zien zal zijn. Als het scheepswrak heelhuids boven water komt, zal eerst op de Loswal het stalen frame deels verwijderd worden om de kogge deels zichtbaar te maken. Donderdags wordt ‘ie dan verplaatst naar de IJsselkade om volgende week dinsdag naar Lelystad te verhuizen. Op het Van Heustzplein zullen vrijdag en zaterdag van tien tot vier uur vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge in een tent tekst en uitleg geven over de kogge en haar geschiedenis. Ook kan men dan op de foto met de IJsselkogge. Maar eerst moet het nog grotendeels intacte scheepswrak van 50 ton heelhuids gelicht worden. Het wordt een spannende dag. Zo rustig als de IJssel er een dag voor de lichting erbij lag, zo onrustig zal menig archeoloog en menig Kampenaar zijn. Het uur U nadert.

lichting IJsselkoggeZie ook:
Dossier IJsselkoggeberging (eerdere gepubliceerde artikelen)
Aankondiging door het projectbureau Ruimte voor de River
Alles over de kogge en de IJsselkogge in het bijzonder


 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*