Berging IJsselkogge (deel 15):
De kogge houdt zich goed uit het water

296

Na een eerdere test verloopt de lichting snel en vlekkeloos

De IJsselkogge is herrezen uit zijn zeemansgraf. Na een lange en intensieve voorbereiding is het scheepswrak gisteren gelicht uit de rivier. Zeshonderd jaar kon het vlaggeschip van de middeleeuwse Hanzeperiode rusten in de bodem van de IJssel. De kogge was eind vorige week al heel even omhoog gehesen waardoor de lichting nu vlot verliep. Het bleef echter spannend tot het laatste moment. En dit is nog maar het begin van volgende spannende stappen.

lichting IJsselkoggeOnder het wakend oog van projectleider Wouter Waldus en het toeziend oog van zeer vele belangstellenden werd het vijf jaar geleden ontdekte scheepswrak naar boven gehaald. Eind vorige week was een deel al een moment uit het water geweest en daarmee lag het schip nu voorbereid te wachten op haar definitieve lichting. Het lag al een week stabiel in de hijsmand, lichtte Waldus toe, maar met het naar boven halen nemen de krachten wel met een factor twee toe. In een mandje boven de plaats van lichting hield hij alles nauwgezet in de gaten. De kogge hield zich zeer goed en werd in één keer gelicht uit de IJssel. Donderdagmorgen 10 februari 2016 om 11u44 zag het eerste hout, de voorsteven, weer het licht.

lichting IJsselkoggeHonderden mensen hadden zich langs de rivier opgesteld en op de Veerman van Kampen hadden zich pers en genodigden, waaronder de burgemeester en enkele wethouders, verzameld om het historische moment van dichtbij te aanschouwen. Onder de VIP’s was ook Noah Beumer uit groep 8 van ’De Fontein’, School met de Bijbel. Met zijn werkstuk had hij een prijsvraag gewonnen die door enkele organisaties, waaronder Isalacogghe en Rijkswaterstaat, was georganiseerd. Op de rondvaartboot werd de operatie toegelicht door onder andere André van Holt, hoogleraar maritieme technologie aan de Universiteit van Groningen. Aan wal klonken kanonschoten vanaf de Koggewerf als zeemansgroet aan de IJsselkogge.

lichting IJsselkoggeNaast het publiek ter plaatste, keken nog eens vele duizenden mensen mee via internet. Op de Koggewerf waren schermen opgesteld waarop de live stream van RTV Oost getoond zou worden. RTV Oost kon echter geen verbinding krijgen met de satelliet waardoor er gekozen werd voor de live stream van KampenOnline, waarnaar ook diverse andere online media, zoals de Stentor en Brugmedia, verwezen. Een samenvatting, voorafgegaan door interviews, is nog steeds te bekijken (zie onderaan). De live stream van KampenOnline was opgezet in samenwerking met Kampen.nl en trok zoveel hits dat de provider de eindredactie van KampenOnline belde om te informeren wat er aan de hand was. Zoals vroeger op de kogges gebeurde bij zware storm, zo zette toen de provider alle zeilen bij om het scherm niet op zwart te laten gaan.

Wouter WaldusNadat de IJsselkogge boven water hing in de spanbanden en tussen het stroomscherm, meerde de Veerman aan voor het Van Heustzplein waar de kogge na morgen een paar dagen te zien zal zijn. Wouter Waldus ging naar de Koggewerf waar hij de verzamelde pers te woord stond. Eerst sprak hij echter met een jonge bezoeker die vragen had. IJsseldelta Marketing trok hem daarna snel naar de regionale en nationale media. Aan hen vertelde hij hoe aanstaande dinsdag het schip over water wordt getransporteerd naar de conserveringshal bij de Bataviawerf in Lelystad voor onderzoek en conservering. Dat worden nog spannende projecten want hoe zal het scheepswrak zich houden als het zeer voorzichtig en geleidelijk aan gedroogd wordt? Tot nu toe lijkt de conditie verbluffend goed en zeker benedendeks is de kogge nog grotendeels intact. Losse onderdelen boven dekhoogte zijn de afgelopen tijd al geborgen en naar Lelystad overgebracht. Aan het eind van de middag is de IJsselkogge naar de Loswal gevaren om ontdaan te worden van de hijsmand en straks aan de IJsselkade voor het Van Heustzplein goed zichtbaar te zijn voor het publiek. Aan de Loswal startte vier maanden geleden de bergingsoperatie en begon het allemaal (zie deel 3). Straks gaat de IJsselkogge naar Lelystad om, naar verwachting, over een paar jaar terug te keren naar Kampen, de plaats waar gisteren maritieme geschiedenis is geschreven.
lichting IJsselkoggeZie ook:
Samenvatting van de live stream met interviews
Eerdere gepubliceerde delen over de IJsselkoggeberging
Facebookpagina van Stichting Kamper Kogge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP